Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA, Canada şi Rusia, interesate de reactoarele de la Cernavodă

cernavoda-reactoare.jpg

Reactoarele de la cernavodă

Mai multe companii din SUA, Canada şi Rusia sunt interesate să preia acţiuni în firma care construieşte reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă. Secretarului de stat Karloly Borbely spune că a avansat aceste discuţii, după ce grupurile europene CEZ, Iberdrola, RWE şi GDF SUEZ au renunţat la proiect.

"Avem discuţii cu companii din SUA, Canda şi Rusia interesate să facă paşii necesari pentru înlocuirea celor care au plecat din proiectul reactoarelor 3 şi 4. Sunt multe companii interesate de acest proiect, chiar dacă situaţia economică mondială nu este foarte bună, având în vedere perioada de revenire de după criză şi dificultăţile companiilor în privinţa fluxului de capital şi a fondurilor disponibile pentru investiţii", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de firma mixtă EnergoNuclear, în care statul, prin Nuclearelectrica, deţine participaţia majoritară.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) au anunţat joi că se vor retrage din proiect, motivând incertitudinile economice şi privind piaţa energiei. RWE şi GDF SUEZ deţin câte 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola are o cotă de 6,2%.

Ministrul Economiei Ion Ariton a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul de la Cernavodă rămâne unul prioritar pentru România.

"Investiţia în reactoarele nucleare 3 şi 4 rămâne una prioritară pentru România, aşa cum a fost şi până acum. Luni vom avea o întâlnire cu investitorii. Astăzi ne-au comunicat oficial decizia de a se retrage", a afirmat Ariton.

Unităţile 3 şi 4 ar dubla, în cazul în care vor fi construite, puterea instalată a centralei de la Cernavodă, la circa 2.800 MW şi ar asigura, împreună cu cele două reactoare fucnţionale, aproximativ 40% din energie produsă la nivel naţional.

Potrivit planurilor iniţiale ale Guvernului, construcţia celor două reactoare ar fi trebuit să înceapă în 2009 şi să se încheie în 2014-2015. În 2009 termenele pentru începerea şi finalizarea lucrărilor au fost extinse până în 2011-2012, respectiv 2016-2017.