Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia, noul performer european

coroana-suedeza.jpg

Suedia, noul performer european

Coroana suedeza este pe cale sa devina o noua moneda de refugiu in fata crizei. In luna iunie, moneda suedeza a inregistrat cea mai buna performanta intr-un cos de valute de pe pietele dezvoltate, inregistrand un avans de 3%. De asemenea, coroana este pe locul 9 in topul rulajului mediu zilnic de tranzactionare la nivel global cu un volum zilnic de 2,2% din tranzactiile pietei valutare globale.

Atractivitatea monedei suedeze vine in primul rand din performantele economiei. Analistii estimeaza ca economia Suediei va creste in acest an cu 1,2%. Datoria publica este in scadere constanta din 2009 si va ajunge la 31% din PIB in anul 2015, de la 38%, anul trecut. Suedia are ca obiectiv ca in anul 2014 sa ajunga la excedent bugetar, prognoza guvernamentala aratand ca anul acesta se va incheia cu un deficit de 0,3% din PIB.

Atitudinea favorabila a investitorilor fata de Suedia este reflectata si de costurile de finanţare ale statului nordic. Cu un randament de 1,48%, obligatiunile guvernamentale suedeze cu maturitatea la 10 ani sunt apropiate de nivelul Germaniei. Indicele bursei de la Stockholm a crescut in acest an cu 8,5 procente.

Investitorii europeni incep sa isi mute capitalul din bancile din Germania si Franta in banci suedeze pe care le considera mai sigure.

Guvernul suedez a prezentat recent, in fata parlamentului, bugetul pentru anul 2013. Intr-o perioada in care majoritatea tarilor europene implementeaza planuri de austeritate, tara scandinava cauta solutii de relansare a economiei.

Guvernul de coalitie de centru dreapta estimeaza o crestere a veniturilor bugetare pentru anul viitor cu 23 de miliarde de coroane suedeze, adica aproximativ 2,6 miliarde de euro.

Bugetul pe anul viitor prevede sprijinirea intreprinderilor (impozitarea companiilor este asteptata sa scada de la 26% la 22%,), iar investitiile in

infrastructura si cercetare sunt in centrul constructiei bugetare.

De asemenea, guvernul va acorda facilitati fiscale pentru pensionari, un subiect care a facut deja obiectul unei dispute intre partidele de stanga si dreapta la alegerile din 2010. Guvernul suedez isi propune sa atace somajul pe termen lung alocand 2,1 miliarde de coroane.

Totodata, incepand cu 2014, guvernul va sprijini angajarea celor care se afla in somaj de peste un an si jumatate. Astfel, bugetul va subventiona companiile, pentru o perioada de un an, cu sume cuprinse intre 80 si 85% din costul salarial. In felul acesta, Suedia impleteste modelul social, deja celebru, cu masuri de crestere a economiei.