Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sumă uriaşă împrumutată de bănci de la BCE

suma-uriasa-imprumutata-banci-bce.jpg

Acţiune istorică a Băncii Centrale Europene: băncile s-au împrumutat cu 489 de miliarde de euro.

Băncile europene s-au împrumutat de la Banca Centrală Europeană cu 489 de miliarde de euro, depăşind cu mult aşteptările economiştilor. Împrumutul de la BCE vine ca o mană cerească pentru bancheri, care găsesc din ce în ce mai greu şi la preţuri tot mai mari bani pe pieţele financiare.

Suma totală a împrumuturilor pe trei ani este de 489 de miliarde de euro, cu mult mai mare decât cea anticipată de economişti, de 293 de miliarde de euro. Oficialii BCE au comunicat că un total de 523 de bănci au dorit să se împrumute. Băncile vor plăti dobânda-cheie a BCE de 1% pe durata împrumuturilor.

Prin această măsură, BCE încearcă să asigure accesul băncilor la fonduri ieftine, pe termen mediu, pentru ca acestea să poată continua creditarea companiilor şi gospodăriilor.

Pe lângă introducerea împrumuturilor pe termen lung, BCE a relaxat şi criteriile de garanţii pe care băncile le pot folosi pentru a se împrumuta. "Ceea ce BCE doreşte este ca aceste fonduri să fie folosite pentru a continua oferirea de împrumuturi", a declarat Michael Schubert, economist la Commerzbank. "Dar un alt scop este de a efectua tranzacţii, prin asigurarea de împrumuturi ieftine la BCE şi achiziţia de obligaţiuni suverane. Nu ştim exact în ce scop vor folosi băncile aceste fonduri", a adăugat el.

Vitor Constancio, vicepreşedintele BCE a prevăzut anterior cererea mare a băncilor pentru împrumuturi, băncile "confruntându-se cu costuri enorme de refinanţare în prima jumătate a anului viitor".

Ce vor face băncile cu aceşti bani? Răspunde analistul financiar Dragoş Cabat, intervievat de Lea Berzuc