Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tabără: Nu pot să garantez că alimentele nu se vor scumpi

tabara-nu-pot-sa-garantez-alimentele-nu-se-vor-scumpi.jpg

Alimentele s-ar putea scumpi, spun fermierii.

Ministrul Agriculturii îi contrazice pe fermierii care avertizează că alimentele se vor scumpi din cauza condiţiilor meteo şi a lipsei de politici agricole. Valeriu Tabără spune la RFI că nu poate garanta că produsele nu se vor scumpi, dar dacă acest lucru se va întâmpla, de vină nu vor fi condiţiile meteo, ci conjunctura internaţională, întrucât România este "tributară importurilor". Tabără mai dă vina şi pe "dezorganizarea" producătorilor.

V.T.: Până la această dată, trebuie să vă spun că nu ne-am putut plânge de condiţii climatice nefavorabile, cu foarte-foarte mici excepţii, normal că apar şi probleme legate de temperaturile din timpul iernii, cu mici efecte asupra unor culturi, dar ele nu sunt semnificative. Cel puţin până la această dată, producţia agricolă a României şi culturile de toamnă şi cele de primăvară, pe aproape 95% din teritoriul României se prezintă la nivel optim.

Din punct de vedere al producţiei agricole, nu sunt probleme. Doar în condiţii excepţionale sau de neglijenţă maximă în care n-am putea să realizăm producţia agricolă în România la nivel de necesar, însă noi nu ne propunem un necesar, ci să fim un actor important în producţia agricolă pe piaţa internaţională, aşa cum am fost în 2010.

 

Rep: Asta ce înseamnă, că se scumpesc alimentele sau nu ?

V.T.: În nici un caz din cauza ofertei de alimente. Eu cred că oferta va creşte, dar nu pot să garantez pentru ceea ce înseamnă restul economiei naţionale şi mai ales şi faptul că România totuşi se încadrează într-un sistem economic şi cel al UE, dar şi cel al pieţei internaţionale. Dar cel puţin în acest an, cred că România va fi în continuare furnizoare de produse agricole.

 

Rep: Spuneţi că oferta va creşte, dar cum vă explicaţi totuşi scumpirea alimentelor din pieţe?

V.T.: În primul rând, sunt şi probleme legate de organizarea pieţei. Să nu uităm că de pildă la legume, chiar dacă suntem o mare producătoare, dezorganizarea joacă un rol important în ceea ce priveşte prezenţa în piaţă a producătorilor de legume şi fructe.

 
Valeriu Tabără, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scumpirea alimentelor