Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tănăsescu: România ar putea încheia un nou acord cu FMI, dar nu unul preventiv, ci după model polonez

Intenţia Guvernului de a încheia un nou acord cu FMI după expirarea celui actual este "un lucru bun", declară la RFI reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, viitor vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, de la 1 august. El precizează însă că noul acord ar putea fi de tipul unei linii de credit permanente la dispoziţia ţării, după model polonez.

Mihai Tănăsescu spune că încheierea unui nou acord cu FMI "este un lucru bun. Şi nu neapărat un nou acord de tip preventiv. Eu cred că România deja după atâţia ani de colaborare foarte bună cu Fondul, cu Comisia (Europeană) poate să upgradeze, poate să meargă într-o etapă superioară. Să nu uităm că sunt foarte multe ţări din Europa, ţări campioane, ca să zic aşa, cu o economie foarte bună, care au o relaţie de parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional şi aici mă refer la Polonia. Cred că foarte puţină lume ştie că Polonia este într-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispoziţia acestei ţări. Poate şi România în momentul de faţă, după implementarea actualului acord, să treacă într-o etapă superioară şi să aibă acest tip de colaborare cu FMI, pe baza unei linii de creditare".

Mihai Tănăsescu precizează că "acest lucru ar presupune punerea la dispoziţia României a unei sume de bani, sigur, pe un program, pe implementarea unor ţinte bine definite pe anumite segmente de activitate, inclusiv problemele structurale, problemele fiscale, dar care, cred eu, ar crea o ancoră în plus de siguranţă pentru economia românească, în cazul unor potenţiale turbulenţe pe pieţele externe".

Reprezentantul României la FMI spune că "ar fi bani care ar sta la dispoziţia României, în cazul în care s-ar întâmpla un şoc extern puternic şi România ar fi afectată. România ca şi în prezent nu va trage aceşti bani, nu va folosi aceşti bani. România are capacitatea să se împrumute şi să se finanţeze singură de pe pieţele interne şi externe, nu are nevoie de banii Fondului sau ai Comisiei, dar a avea o ancoră, o bretea de siguranţă în eventualitatea unor riscuri externe, este un lucru important şi deştept pentru o ţară ca România, în momentul de faţă".

Care e diferenţa între acest tip de acord şi cel din prezent? "Diferenţa majoră este că aceste vizite ale FMI sunt la şase luni, nu la trei luni, ţintele sunt altfel definite, mult mai larg (...). Deci este o creştere în calitate a modului de colaborare între România şi FMI", explică Mihai Tănăsescu.

 
Mihai Tănăsescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre un nou acord al României cu FMI