Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind majorarea salariilor sunt o dublă păcăleală

tariceanu-declaratiile-traian-basescu-privind-majorarea-salariilor-sunt-dubla-pacaleala.jpg

Anunţul privind majorarea salariilor este o măsură pur electorală, consideră Călin Popescu Tăriceanu.

Nu există bani în prezent pentru majorarea salariilor, este o măsură electorală. Preşedintele Traian Băsescu se pune în postura de prim-ministru. 2012 va fi al patrulea an consecutiv pierdut. Sunt probabil premise pentru a se intra din nou în recesiune. Declaraţiile au fost făcute la RFI de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, liderul deputaţilor PNL.

Preşedintele Traian Băsescu spunea duminică la Pro TV că salariile bugetarilor ar trebui majorate cu 15% în 2012. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu consideră anunţul şefului statului ca fiind "o dublă păcăleală".

"Din nou, preşedintele văd că se pune în postura de prim-ministru, intrând pe un teren care nu este al lui. Nu văd de ce preşedintele intervine în aceste chestiuni. Nemaivorbind de faptul că declaraţiile lui reprezintă o dublă păcăleală, după părerea mea. În primul rând, pentru că este evident pentru toată lumea şi toţi analiştii economici sunt la unison de acord că nu există resursele bugetare pentru a se trece la o creştere a veniturilor salariale în acest moment. Deci această mişcare este clar cu un scop pur electoral, preşedintele considerând că partidul său va pierde alegerile şi apoi sigur că următorul Guvern va trebui să facă mişcarea înapoi şi să reducă salariile la nivelul prezent. În al doilea rând, este o păcăleală pentru că ceea ce a anunţat preşedintele, o creştere de 15% la veniturilor nu compensează nicidecum pierderile salariale care au avut loc în anul 2010, pentru că între timp este evident că inflaţia a erodat o parte din puterea de cumpărare şi în al doilea rând, sunt foarte multe alte sporuri salariale care au fost tăiate atunci şi care acum în mod evident nu se vor mai regăsi la nivelul câştigurilor pe care salariaţii le vor recăpăta. Din această perspectivă, mi se pare chiar şi periculos acest anunţ şi această intenţie. (…) Este numai un joc politic pe care Traian Băsescu îl face cu inconştienţă, în încercarea disperată de a redresa echilibrul politic în favoarea Partidului Democrat Liberal", explică liderul deputaţilor liberali.

 

"Nu există reţete miraculoase"

 

Ce măsuri ar trebui să ia Guvernul? Călin Popescu Tăriceanu spune că ar da prioritate "măsurilor care vizează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Nu există reţete miraculoase. Banii care se pot "disponibiliza" ar trebui să fie direcţionaţi în mod special către investiţii de infrastructură şi sigur că există şi măsuri de stimulare pentru angajatori, care să angajeze tineri. Trebuie să ţinem cont că avem un milion de şomeri în plus faţă de finele anului 2008 şi aceşti oameni sunt disperaţi şi îşi caută un loc de muncă".

 

2012, un an prost, există riscul recesiunii

 

Călin Popescu Tăriceanu se aşteaptă ca anul economic 2012 să fie mai degrabă prost. "Perspectivele economice pentru România în anul 2012 mi se par mai degrabă proaste, va fi al patrulea an consecutiv pierdut. În România, probabil că sunt premise pentru a se intra din nou în recesiune, iar rezultatele economice pe anul 2011 au fost influenţate de anul agricol extraordinar de bun. (…) Nu este meritul Guvernul şi din păcate, nici nu este rezultatul economiei reale. Problema este că anul acesta nu va mai avea aceleaşi rezultate în agricultură, ca să putem repeta "performanţa" de anul trecut", precizează fostul premier liberal.

 
Călin Popescu Tăriceanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre majorarea salariilor în 2012