Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ţările din afara zonei euro pot beneficia de un ajutor comunitar de maxim 25 de miliarde de euro

200812-8429.jpg

Ţările din afara zonei euro pot beneficia de un ajutor comunitar de maxim 25 de miliarde de euro

Ţările din afara zonei euro pot beneficia de un ajutor comunitar de maxim 25 de miliarde de euro, conform deciziei miniştrilor europeni de finanţe reuniţi marţi 2 decembrie la Bruxelles. Ei au studiat de asemeni şi planul de relansare economică prezentat de Comisia Europeană.

Criza financiară a îndemnat UE să-şi revadă regulile financiare şi fiscale ca şi cele privind ajutorul acordat ţărilor aflate în dificultate financiară ce nu sunt membre ale zonei euro şi care până acum era limitat la 12 miliarde şi este mărit acum la 25 de miliarde de euro.

Miniştrii de finanţe au studiat de asemeni planul de relansare economică a Europei prezentat săptămâna trecută de Comisia Europeană. Ei sunt de acord cu analiza executivului european care prevede o perioadă sumbră pentru economie.

Planul care propune o relansare bugetară de 200 de miliarde de euro pentru o perioadă de doi ani începând în 2009 este în linii mari bine primit de statele membre ai căror lideri sunt aşteptaţi să-l adopte săptămâna viitoare.

Miniştrii de finanţe au redactat deja concluziile acestei reuniuni cu o referire specifică la suma de 200 de miliarde propusă de Comisia Europeană, pe care capitatele o consideră adecvată dar este totuşi relativă întrucât acest efort viitor trebuie pus în echilibru cu eforturile deja făcute de statele membre pentru a-şi redresa economiile şi sectorul bancar.

În fine, aşa cum se aştepta, patru elemente de legislaţie financiară au fost adoptate acum de miniştri. Ele au fost decise în coordonare cu marile puteri economice ale lumii la summit-ul G20 de la Washington.

Este vorba mai ales despre garanţia depunerilor bancare, care urcă de la 20.000 la 50.000 de euro acum şi va ajunge la 100.000 de euro în 2011 şi despre ameliorarea supravegherii sectorului bancar şi a celui al asigurărilor.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

2.12.2008

359