Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taxa pe tranzacţii financiare divizează marile puteri

taxa-tranzactii-financiare-divizeaza-marile-puteri.jpg

UE vrea o taxă pe tranzacţiile financiare, însă ţări ca SUA, China şi Rusia se opun.

Summit-ul G20 de la Cannes ar urma să pună bazele unei taxe pe tranzacţiile financiare. Ideea sprijinită de Franţa şi Germania este însă respinsă vehement de SUA şi Marea Britanie. În cel mai bun caz, deci, perimetrul acestei taxe se va limita la zona euro.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care e şi maestrul de ceremonii la acest summit G20 a promis că va face totul pentru a "mişca liniile", pentru a obţine un compromis în acest dosar.

"E un subiect capital, atât pentru reformarea sistemului financiar mondial, cât şi pentru a combate sărăcia", spune principalul consilier al preşedintelui francez.

Ideea unei taxe financiare vine iniţial de la mişcarea altermondialistă şi se inspiră din ceea ce se chema odată "taxa Tobin". Odată cu criza din 2008, ideea s-a răspândit ajungând să fie acum în centrul atenţiei liderilor germani şi francezi şi pe masa discuţiilor summit-ului G20.

În ideea lui James Tobin, laureat american al Premiului Nobel pentru Economie, taxa care-i poartă numele ar fi un mijloc de a frâna mişcările speculative de du-te-vino, pe termen scurt, de pe pieţele devizelor.

 

Taxa pe tranzacţiile financiare ar aduce anual 30 de miliarde de euro

 

Taxa foarte mică, de ordinul a 0,005% pe fiecare tranzacţie n-ar costa nimic din punct de vedere administrativ, însă ar permite încasarea anuală a circa 30 de miliarde de euro, afirmă un recent raport al Programului ONU pentru Dezvoltare.

În contextul actual, noua taxă ar finanţa dezvoltarea, însă ar contribui de asemenea la rambursarea unor datorii ale ţărilor care vor percepe această taxă.

Mai multe puteri economice, inclusiv europene, se opun însă acestei idei, începând cu SUA, China, Rusia şi Canada. Marele proiect al unei taxe mondiale riscă să se reducă aşadar la una europeană, mai exact la una limitată la zona euro sau poate chiar doar la cuplul franco-german. Pentru a lua naştere nu e însă nevoie ca ea să fie universală, a pledat miliardarul filantrop american Bill Gates, prezent şi el la Cannes, la invitaţia preşedinţiei franceze a G20.