Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Stolojan: Acordul Greciei cu creditorii săi va fi regândit

theodor-stolojan-acordul-greciei-creditorii-sai-va-fi-regandit.jpg

Alegeri în Grecia (Foto: Reuters/John Kolesidis)

Acordul Greciei cu finanţatorii ei internaţionali va fi regândit, estimează la RFI europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El crede că documentul va fi renegociat, indiferent de culoarea politică a viitorului Guvern de la Atena.

În opinia lui Theodor Stolojan, alegerile parlamentare anticipate de duminică, 17 iunie, din Grecia "din punct de vedere economic, schimbă puţine lucruri, pentru că există o realitate economică ce nu poate fi înfrântă de nici o guvernare, indiferent de culoare. Orice guvernare, indiferent în ce structură se aşează în Grecia va fi pusă în faţa următoarei probleme de echilibru: capacitatea de plată reală a Greciei şi scadenţele de plată pe care le are în contul datoriei externe".

Theodor Stolojan întrevede o regândire a acordului financiar dintre Grecia şi creditorii săi: "Indiferent ce formulă va avea guvernarea, acordul va fi regândit, pentru că la vremea la care s-a încheiat acel acord, era un anumit echilibru între capacitatea reală de plată a datoriei externe de către Grecia şi scadenţele, ratele scadente de datorie şi dobânzi. Acel echilibru e din nou stricat, pentru că premisele care au stat la baza încheierii acelui acord şi anume că Grecia va obţine o anumită redresare economică nu s-au realizat".

Europarlamentarul PDL crede aşadar că "până la urmă şi creditorii şi Grecia se vor aşeza din nou la masă. Este o lege economică implacabilă, ea nu ţine seamă de faptul că sunt socialiştii sau extremiştii... ajungi în incapacitate de plată şi atunci te aşezi la masă debitor-creditor şi realizezi un nou echilibru".

Partidul de dreapta Noua Democraţie are un avans de circa trei procente în faţa formaţiunii radicale de stânga Syriza, dar nu poate forma singur Guvernul în Grecia.

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegerile din Grecia