Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Thomas J.Sargent si Christopher A.Sims, laureaţii Nobel pentru Economie 2011

În plină criză economică, comitetul Nobel a decernat Premiul Nobel pentru Economie influenţilor economişti americani Thomas Sargent şi Christopher Sims. Cei doi „au dezvoltat metode pentru a răspunde la întrebări privind legătura cauzală dintre politicile economice şi diferitele variabile macroeconomice precum Produsul Intern Brut, inflaţia, şomajul şi investiţiile”, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

În acelaşi comunicat se precizează că „metodele dezvoltate de Sargent şi Sims sunt azi instrumente esenţiale în analizele macroeconomice”.

Într-o teleconferinţă, Christopher Sims, în prezent profesor de economie la Universitatea Princeton, a declarat presei aflate la Stockholm că teoriile sale pot constitui un punct de pornire pentru rezolvarea actualei crize. El a adăugat răzând că banii care însoţesc premiul, 10 milioane de coroane suedeze, îi va ţine deocamdată în numerar, aluzie la faptul că nu ar îndrăzni să investească sau să îi plaseze în bănci.

Dacă aş fi avut o soluţie la actuala criză aş fi făcut-o cunoscută în lumea întreagă. Nu există un răspuns simplu. E nevoie de un efort complex de analiză a cifrelor actualei crize, din păcate. Aşadar, nu am un răspuns simplu, dar cred că metodele mele şi ale lui Thomas Sargent sunt esenţiale pentru a ne scoate din aceată încurcătură”, a declarat Christopher Sims.

Născut în 1943, în Pasadena, California, Thomas Sargent este profesor la New York University. Christopher Sims s-a născut în 1942 în Washington DC şi este profesor la Princeton University.

Distincţia pentru Economie este singura care nu a fost prevăzută în testamentul lui Alfred Nobel. Decernat din 1969 şi finanţat de banca centrală suedeză, Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel funcţionează pe aceleaşi principii ca şi celelalte distincţii.

Nobel 2010

Anul trecut, americanii Peter Diamond, de la Massachusetts Institute of Technology, şi Dale Mortensen, de la Northwestern University, alături de britanicul de origine cipriotă Christopher Pissarides, de la London School of Economics and Political Science au fost cei trei laureaţi Nobel, pentru felul în care munca lor explică "cum şomajul, locurile de munca vacante şi salariile sunt influenţate de reglementări şi politică".