Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu, optimist după reuniunea "prietenilor coeziunii"

traian-basescu-optimist-reuniunea-prietenilor-coeziunii.jpg

Preşedintele Traian Băsescu a participat vineri la reuniunea "Prietenii coeziunii", de la Bucureşti.

Preşedintele Traian Băsescu speră ca reuniunea "Prietenii coeziunii" de la Bucureşti să genereze o poziţie unică la Consiliul European cu privire la bugetul UE pentru exerciţiul 2014-2020.

Şeful statului român apreciază că organizarea reuniunii "Prietenii coeziunii" la Bucureşti a fost o idee bună. "Cred că a fost o reuniune bună în pregătirea Consiliului cu privire la bugetul UE (…) A fost o iniţiativă foarte bună şi sper că această reuniune va genera o poziţie unică în Consiliul European, ca toate guvernele să aibă aceeaşi opinie", a spus vineri Traian Băsescu, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Şeful Guvernului de la Budapesta a felicitat România pentru organizarea reuniunii "Prietenii coeziunii". "Cineva trebuia să intervină", a declarat Viktor Orban.

"Am discutat despre cum ar trebui folosiţi banii în interiorul UE în următorii şapte ani, dar este vorba şi despre viitorul UE, de asemenea. Pentru că dacă nu este coeziune, nu este inimă. Coeziunea este inima UE, coeziunea este întruparea solidarităţii. (...) Nu este vorba numai de arhitectura instituţională, ci şi de ataşamentul emoţional pozitiv pe care îl avem faţă de UE. Dacă nu este solidaritatea, nu avem nici inimă pentru arhitectura instituţională. Întreaga arhitectură UE ar putea fi în pericol fără coeziune", a mai declarat premierul Ungariei.

 

Explicaţii pentru absorbţia scăzută a fondurilor europene

 

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit apoi la Palatul Cotroceni, pe şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, căruia i-a înmânat o ciornă cu explicaţiile privind motivele pentru care România are o absorbţie scăzută a fondurilor europene.

"Domnule preşedinte, revenind la ultimul Consiliu European, discutând sincer, am vrea să facem principalii paşi pentru a obţine încă trei ani, cu privire la execuţia bugetului existent. Este clar că România riscă să nu absoarbă toţi banii alocaţi de UE. Şi aici avem multe explicaţii", a spus Traian Băsescu, la începutul întâlnirii cu Barroso.

De partea sa, premierul Victor Ponta a declarat că România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, potrivit datelor prezentate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Problema României nu este reducerea fondurilor, ci lipsa noastră de capacitate de absorbţie a acestor fonduri. O spun fără niciun fel de bucurie, suntem pe ultimul loc, asta a fost situaţia pe care mi-a prezentat-o şi astăzi preşedintele Barroso şi întrebarea este: vrem fonduri, dar putem să le cheltuim, să le absorbim? Or asta ţine de o schimbare fundamentală în ceea ce priveşte capacitatea instituţională şi administrativă a României şi asta încercăm să implementăm pentru 1 ianuarie 2014", a declarat Victor Ponta, la conferinţa de presă organizată cu ocazia reuniunii Grupului "Prietenii Coeziunii".

Pe de altă parte, Victor Ponta i-a spus omologului său polonez, Donald Tusk, că este "modelul" său, referindu-se atât la absorbţia fondurilor UE, cât şi la modul în care acesta a gestionat problema reprezentării Poloniei la Consiliul European, în urma unei dispute cu preşedintele ţării.

În 2008, premierul polonez nu i-a permis preşedintelui să meargă la Consiliu, iar şeful statului a mers cu un avion închiriat şi a stat pentru scurt timp la summit, pe scaunul ministrului de Finanţe.