Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TVA-ul ar putea fi redus în industria alimentară

200901-9198.jpg

TVA-ul ar putea fi redus în industria alimentară

Guvernul vrea să reducă la 5% TVA-ul în industria alimentară. Este o
măsură analizată de Executiv şi care ar putea ajuta sectorul de profil
să treacă mai uşor peste criză financiară. Totuşi, o scădere a Taxei
pe Valoarea Adăugată doar la alimente nu ar reduce preţul produselor.
Iată ce spune la RFI preşedintele federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan.

Guvernul vrea să reducă la 5% TVA-ul în industria alimentară. Este o măsură analizată de Executiv şi care ar putea ajuta sectorul de profil să treacă mai uşor peste criză financiară.
Totuşi, o scădere a Taxei pe Valoarea Adăugată doar la alimente nu ar reduce preţul produselor. Iată ce spune la RFI preşedintele federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan (audio).
"Pentru cumpărători, teoretic, dacă se ia această măsură numai pentru industria alimentară, nu va aduce nici un fel de măsură, pentru că preţul final îl gestionează şi îl administrează comerciantul, deci nu va rezolva cu absolut nimic problema. În al doilea rând, trebuie să ne gândim că în general în România, o proporţie covârşitoare din alimentele din piaţă sunt din import, or acest lucru nu va ajuta cu absolut nimic nici industria de procesare şi nu în ultimul rând consumatorul român. O măsură bună este reducerea TVA-ului pe filiera de produs, începând de la materia primă, până la procesare şi comercializare", apreciază Nicolae Ştefan.
Guvernul mai intenţionează să diminueze acciza la motorină la 21 de euro pe tonă şi să nu impoziteze profitul reinvestit de societăţile agricole. (CR - 16 ian. 09;13.20h)