Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Udrişte la RFI : Metroul Bucureşti - Otopeni ar putea fi gata în cinci ani

Şanse tot mai mari ca bucureştenii să se poată deplasa între aeroport şi Capitală cu metroul : ambasada Japoniei în României a anunţat că statul nipon va finanţa o parte din proiectul în valoare de aproximativ un miliard de euro. Concret, statul japonez va împrumuta statul român cu 315 milioane de euro. Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte spune la RFI că acordul de împrumut se încheie în primăvară şi că lucrările vor începe de îndată ce va fi gata un nou studiu de fezabilitate, prin care să se stabilească durata şi costurile construcţiei liniei de metrou.

Şanse tot mai mari ca bucureştenii să se poată deplasa între aeroport şi Capitală cu metroul : ambasada Japoniei în României a anunţat că statul nipon va finanţa o parte din proiectul în valoare de aproximativ un miliard de euro. Concret, statul japonez va împrumuta statul român cu 315 milioane de euro.

Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte (audio) spune la RFI că acordul de împrumut se încheie în primăvară şi că lucrările vor începe de îndată ce va fi gata un nou studiu de fezabilitate, prin care să se stabilească durata şi costurile construcţiei liniei de metrou.

"Studiul de fezabilitate a lăsat două variante pentru traseu : o variantă cu plecare direct din Gara de Nord, pe traseul liniei 4 şi ramificaţie în zona staţiei 1 Mai şi o altă variantă, aceea de a se pleca din Piaţa Victoriei. În funcţie de rezultatele unui nou studiu care va fi elaborat de firma de consultanţă pe care o vom angaja, vom stabili exact şi costurile şi durata de execuţie. Eu anticipez, după experienţa care o ştim că se practică sau există pe plan mondial în ceea ce priveşte construcţia unor asemenea linii de metrou, că proiectul poate fi fezabil în mai puţin de cinci ani de zile", spune Gheorghe Udrişte.

Guvernul Japoniei va împrumuta România cu 41,87 miliarde de yeni, adică aproximativ 315 milioane de euro, pentru construcţia liniei de metrou pe ruta Bucureşti - Aeroportul Internaţional "Henri Coandă - Otopeni", a anunţat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Ministrul Radu Berceanu l-a primit miercuri, 13 ianuarie, în audienţă pe ambasadorul Japoniei în România, Natsuo Amemiya.

Acesta l-a informat pe Radu Berceanu că Guvernul Japoniei a luat decizia de a acorda României un împrumut de tip "Japanese ODA Loan", pentru extinderea reţelei Metrorex spre Otopeni.

Gheorghe Udrişte, despre linia de metrou Bucureşti - Otopeni.