Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE: Datoriile transfrontaliere, recuperate mai uşor

ue-datoriile-transfrontaliere-recuperate-mai-usor.jpg

UE: Datoriile transfrontaliere, recuperate mai uşor

Datoriile transfrontaliere ale firmelor sau ale consumatorilor ar putea fi recuperate mult mai uşor. O propunere a Comisiei Europene stabileşte noi reguli pentru cele 27 de state membre astfel încât recuperarea banilor să nu mai fie un proces costisitor şi mai ales lung.

Aproximativ 1 milion de întreprinderi mici au probleme cu datoriile transfrontaliere, acumulându-se anual în mod inutil datorii în valoare de până la 600 de milioane de euro. Pierderile acestor companii reprezintă aproape 3 procente din cifra anuală de afaceri din cauza acestor datorii incerte.

Considerând problema drept o deficienţă a pieţei unice europene, Executivul Comunitar vine acum cu o propunere simplă: o ordonanță asiguratorie de indisponibilizare a conturilor bancare aplicabilă la nivel european - astfel încât banii să rămână acolo unde se află până în momentul în care o instanță ia o hotărâre privind rambursarea fondurilor.

Măsura ar urma să fie aplicată şi în cazul cumpărăturilor online astfel încât consumatorii eurpeni să fie protejaţi. Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, explică: "Imaginaţi-vă că o mică societate italiană producătoare de brânză furnizează mozzarella unui fabricant de pizza congelată din Franța.

Când compania franceză rămâne în urmă cu plățile, firma italiană îşi încetează livrările, dar rămâne cu facturi neplătite în valoare de mii de euro. principala întrebare este cum îşi pot recupera consumatorii şi firmele datoriile transfrontalier. Astăzi nu există un răspuns simplu..

Autorii fraudelor pot transfera cu ușurință banii dintr-un stat membru în altul, acumulând fonduri în diferite conturi din mai multe țări. În prezent, legislația națională reglementează situația în care banca plătește datoria către un creditor din contul bancar al unui client.

Situația actuală în cele 27 de state membre este complicată din punct de vedere juridic, necesită timp și este costisitoare. În aceste timpuri complicate din punct de vedere economic, companiile au nevoie de răspunsuri rapide".

O astfel de reglementare ar da mai multă încredere mediului de afaceri european în condiţiile în care IMM-urile reprezintă 99% din întreprinderile existente în blocul comunitar. Ordonanţa Comisiei Europene mai are nevoie de votul Parlamentului European şi a statelor membre pentru a intra în vigoare.

 
Andreea Orosz: Datoriile transfrontaliere, recuperate mai uşor