Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un raport incomplet din 2010 costă România sute de milioane de euro

România va pierde sute de milioane de euro, dupa ce i-a fost suspendat dreptul de a tranzacţiona certificate de emisii de carbon. Decizia a fost luată duminică de Comitetul de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care reglementează regulile în baza cărora statele primesc aşa-numitele "certificate de poluare". Situaţia a fost generată de un raport prost întocmit.

Certificatele de emisii de carbon pot fi vândute către alte ţări, iar România are un surplus de 300 de milioane de certificate pentru că a poluat mai puţin decât era prevăzut în protocol.

Ţara noatră nu va mai putea însă să valorifice aceste certificate, întrucât raportul inventarului naţional de emisii de carbon din 2010 a fost incomplet.

Responsabilă este Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, despre al cărui director premierul Emil Boc afirma zilele trevute că va fi demis dacă tranzacţionarea certificatelor verzi va fi suspendată.

Decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto confirmă astfel suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei, dumincă, 28 august.

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".