Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Undă verde pentru exporturile de fructe şi legume în Rusia

Înainte de a ajunge pe piaţa rusească, producţia agricolă din Moldova trebuie suspusă unei monitorizări mai stricte din partea autorităţilor. Aceasta este o condiţie impusă de serviciul rus „Rosselihoznadzor”, după ce a acceptat, la începutul săptămânii, lista celor 140 de companii moldoveneşti care pot să exporte fructe şi legume pe piaţa rusească. Detalii ne oferă corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

„Republica Moldova şi Rusia vor semna în scurt timp un Memorandum care va conţine criteriile şi condiţiile de conlucrare, iar specialiştii din domeniul agriculturii din cele două state vor comunica mai frecvent, ceea ce va permite soluţionarea mai rapidă a problemelor legate de exporturile moldoveneşti”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, după ce a revenit dintr-o vizită din Moscova. „Rusia nu doar va controla calitatea produselor moldoveneşti, dar ne va ajuta şi să o îmbunătăţim”, spune ministrul moldovean al Agriculturii.

Potrivit lui Valeriu Cosarciuc, până în prezent, doar 20 la sută din exporturile totale erau verificate. De acum încolo controlul se va face sută la sută.

Condiţiile de livrare a produselor moldoveneşti pe piaţa rusească vor fi abordate la Chişinău, în cadrul unor întrevederi la care vor participa reprezentanţi ai serviciului "Rosselhoznadzor", care vor sosi joi, 23 septembrie, la Chişinău. De asemenea, oficialii ruşi vor discuta şi cu exportatorii moldoveni.

Exporturile de fructe şi legume pe piaţa rusească au fost sistate acum câteva săptămâni pe motiv că produsele agricole moldoveneşti ar conţine o cantitate prea mare de pesticide şi nitraţi, lucru infirmat de Chişinău. Totodată, oficialii ruşi spun însă că nu este vorba de o noua interdicţie, doar că au limitat numărul companiilor care exportă mere.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în primele şapte luni ale anului 2010, Republica Moldova a exportat în Rusia fructe şi legume în valoare de 36 milioane de dolari, faţă de 50 milioane de dolari în perioada similară în 2009.

În anul 2009, Republica Moldova a exportat 100 mii tone de fructe şi legume ceea ce constituie o treime din exportul total al ţării. Aproximativ 80 la sută din producţia agricolă din Moldova este exportată în Rusia.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu