Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De unde vor veni banii pentru Spania?

unde-vor-veni-banii-spania.jpg

Olli Rehn (Foto: Reuters/Yves Herman)

Spania nu ştie încă din care fond european îi va fi acordat ajutorul pentru bănci, dar chestiunea va fi repede rezolvată, promite comisarul Afacerilor Monetare, Olli Rehn. El a confirmat luni seară la Strasbourg faptul că unele condiţii vor fi puse, pentru salvarea secorului bancar spaniol.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

UE dispune de două fonduri special create pentru situaţii de criză: Fondul European de Securitate Financiara (FESF) şi al său frate mai mare, Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Olli Rehn promitea luni seară în faţa deputaţilor europeni la Strasbourg că o decizie va fi luată repede, pentru a se şti care din acestea va fi utilizată pentru Spania. El nu excludea folosirea ambelor fonduri în acest caz. Cele două instituţii au structuri juridice diferite, ceea ce le face mai mult sau mai puţin atrăgătoare, totul depinde de cine îşi spune cuvântul.

Majoritatea guvernelor europene ar prefera ca MES să fie cel implicat, întrucât un imprumut dat de această instituţie nu va afecta datoria statelor.

MES intră în vigoare în data de 9 iulie, dar din cele 17 ţări ale zonei euro, şase nu l-au ratificat încă, ceea ce face folosirea acestuia anevoioasă.

Pe de altă parte, dacă s-ar face apel la FESF, care pune condiţii vagi deblocării sumelor, împrumutul ar fi acordat mai repede. Este, bineînţeles soluţia privilegiată de pieţele financiare. Un dialog se află în curs între statele membre ale UE, a precizat Olli Rehn.

Acesta a renunţat cu părere de rău să urmărească meciul de fotbal Franţa-Marea Britanie, care se derula în acelaşi timp cu audierea sa. Dar destul de voios, el a explicat că unele condiţii sunt puse împrumutului pentru Spania. Este vorba în principal despre restructurarea băncilor spaniole, care vor primi banii europeni.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre criza din Spania