Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria sancţionată cu pierderea a 495 milioane de euro

orban.jpg

Premierul Viktor Orban. Reuters/Laszlo Balogh

De ce Ungaria şi nu Spania ? Nu mai departe de aseară miniştrii de finanţe ai zonei euro au ignorat apelurile Comisiei Europene şi au hotărât să fie indulgenţi cu Spania. Aceasta îi anunţase în ultimul moment că deficitul său public va depăşi anul acesta cu un procent valoarea iniţial anunţată de 4.4% din PIB.

Ungaria însă nu are acest noroc…de ani de zile deficitul său este mare ( peste 3% din PIB) iar Budapesta nu face nimic sau nimic esenţial pentru a-l micşora. Este ceea ce constata Comisia Europeana în urmă cu două săptămâni când propunea o pedeapsă fără precedent : suspendarea fondurilor structurale pentru anul 2013.

Fondurile suspendate sunt în valoare de aproape jumătate de miliard de euro şi ele ar fi servit la modernizarea Ungariei.

Dar pentru a nu se crede că UE aplică standarde diferite,  Ungariei  i se mai acorda o şansă, ultima de altfel. Miniştrii europeni de finanţe spun că vor putea anula decizia de astăzi dacă Ungaria prezintă până în 22 iunie măsuri de corectare a  situaţiei.

Pedeapsa inedită care i s-ar putea aplica  Ungariei se poate explica prin faptul că este a cincea oară când se află în procedură de deficit public excesiv, până acum ea alegându-se doar cu avertismente.

Suspendarea fondurilor comunitare este o sancţiune prevăzută de Pactul de Stabilitate al zonei euro, ea nu a fost inventată pentru Ungaria, doar că nu a fost niciodată aplicată până acum.

 
MIhaela Gherghişan, Bruxelles