Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria, la un pas de calificativul „junk”

forintul-se-depreciaza-randul-vertiginos-foto-reuters.jpg

Forintul se depreciază la rândul său vertiginos. Foto: Reuters

În ultimele zile, aprecierea economiei Ungariei s-a deteriorat cu o repeziciune uluitoare: în prezent, toate cele trei mari agenții de rating - Fitch, Standard & Poors și Moody’s - acordă Ungariei notații negative pe treapta ultimă a datoriilor suverane încă recomandate investitorilor, fiind deci la un pas de cotațiile „junk” (pe românește „gunoi”), calificate drept speculative.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari:

Notația negativă înseamnă că Ungaria este supusă unei supravegheri stricte în perspectiva unei retrogradări iminente, în cazul în care guvernul nu acționează radical și urgent pentru a redresa finanțele publice. Totodată, am asistat la devalorizarea vertiginoasă a monedei naționale: miercuri, forintul se schimba la 316 forinți pentru 1 euro. În plus, au crescut în mod considerabil și randamentele cerute pentru obligațiunile de stat, ca și primele de asigurare a acestor obligațiuni contra unui colaps financiar.

Analiști economici independenți arată că agențiile de rating explică dramatica evoluție prin îndatorarea externă importantă a statului (circa 80% din PIB), dar și a populației și a companiilor economice. Dar argumentul lor principal pare să fie mai degrabă politica așa-zis „neortodoxă” a guvernului care, între altele, a naționalizat casele de pensii private, a supus unor suprataxe substanțiale întregi sectoare economice, inclusiv cel bancar, și a constrâns prin lege băncile să transforme creditele lor în franci elvețieni, euro și yeni japonezi în forinți, la cote net inferioare cursului monetar oficial al pieței.

Aceste măsuri sunt considerate ca atenuând numai temporar și provizoriu deficitele țării. Deficitele structurale rămân și pe mai departe valabile, în lipsa unor programe de reformă menite să redreseze structural finanțele publice și care desigur, să ofere o asigurare efectivă de rambursare a datoriilor.

Din ce în ce mai multe voci, din toate taberele politice, evocă necesitatea apelului reînnoit la Fondul Monetar Internațional, alungat de guvernul Orban în vara anului trecut, pe motivul restabilirii suveranității financiare a țării, Fond Monetar Internațional care în schimbul creditării și pe mai departe a țării ar fi impus un nou program de austeritate și, desigur, nu ar fi tolerat politica „neortodoxă” a cabinetului de la Budapesta.

 
Laszlo Bihari: Ungaria, la un pas de calificativul "junk"