Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Urmează staţia "Austeritate" cu peronul pe partea "Dreaptă"

buget-taiat-foarfeca.jpg

95% dintre francezi consideră că marile averi trebuie taxate mai serios

Primul ministru François Fillon urmează să anunţe miercuri noi măsuri în vederea reducerii deficitului public. Vacanţa pentru miniştrii francezi s-a terminat, ei se vor întruni tot miercuri pentru un prim consiliu.

Potrivit unui sondaj, 54% dintre francezi sunt conştienţi de faptul că datoria publică a devenit o problemă gravă care trebuie remediată de urgenţă. 59% dintre francezi şi-ar dori însă ca această problemă să fie remediată fără mărirea impozitelor.

O majoritate covârşitoare dintre francezi, 95%, consideră însă că marile averi, adică acele familii care câştigă peste un milion de euro pe an, ar trebui totuşi să plătească impozite mai mari.

Fără îndoială, primul ministru François Fillon a ţinut cont, în pregătirea programului său anti-deficit, de aceste opinii ale francezilor. În general, preşedintele Nicolas Sarkozy este foarte atent la sondaje, iar palatul Elysée şi primul ministru comandă foarte des sondaje pentru a se ghida în politica lor.

Premierul francez urmează să anunţe deci miercuri o întreagă strategie, astfel încât deficitul să fie redus, de la 7,1% din Produsul Intern Brut, la 5,7%, urmând ca anul viitor el să scadă la 4,6%.

Sondajele realizate de diferite instituţii mai pun în lumină faptul că francezii sunt favorabili instituirii unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european. 

Măsurile pe care le anunţă François Fillon însă intervin într-un moment delicat, cu opt luni înainte de alegerile prezidenţiale. Toate deciziile politice ale lui Nicolas Sarkozy în această perioadă vor fi extrem de sever scrutate atât de opoziţie cât şi de electorat.

Pentru francezul de rând, nu victoriile diplomatice ale Franţei pe plan internaţional contează în primul rând, ci siguranţa zilei de mâine, iar şeful statului francez va avea şansa de a obţine un al doilea mandat numai afişând rezultate bune pe plan economic.