Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valeriu Tabără: Carnea de porc nu se va scumpi

porci.gif

Carnea se va scumpi, spun producătorii, contrazişi însă de ministrul Agriculturii.

Carnea de porc nu se va scumpi, declară la RFI ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Cel care ameninţă că va scumpi carnea de porc la 100% se înşeală amarnic, dacă crede că va fi câştigător !", afirmă el.

Valeriu Tabără îi critică pe producătorii care ameninţă cu scumpirea cărnii de porc. "E o necunoaştere a realităţilor din piaţă. Cel care ameninţă că va scumpi carnea de porc la 100% se înşeală amarnic, dacă crede că va fi câştigător ! Va fi perdant total !", spune ministrul Agriculturii.

El le cere producătorilor să fie mai "accesibili" în piaţă : "Nu poţi să scumpeşti 100%, plus că trebuie să fii accesibil în piaţă. Indiferent cum ai merge, te adresezi unui cumpărător de zi cu zi, pentru că aici nu este vorba de un motor sau de o instalaţie, este vorba de o marfă care trebuie să se vândă în maximum câteva zile, nu ?".

Tabără acuză presiunile făcute de producătorii de carne. "Este o chestiune care a fost aruncată în piaţă într-un anumit fel, mai ales să se facă presiuni pentru anumite decizii, dar eu cred că producătorii extrem de serioşi - şi sunt extrem de mulţi în ţară - ştiu să facă producţie chiar sub anumite riscuri. Nu se va pune problema creşterii acestui produs la 100%. Eu nu cred că vor fi probleme de creşteri de preţ la carne, fără nici un fel de discuţii !", conchide ministrul Agriculturii.

Preţul cărnii de porc ar putea creşte în perioada următoare, din cauza majorării costurilor fermierilor. Ei au ameninţat recent că vor protesta în stradă, dacă nu primesc sprijin de la Guvern, pentru facilitarea accesului la finanţare, reluarea exporturilor, reeşalonarea datoriilor şi taxarea inversă.

Preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, Gheorghe Caruz declara că preţul de cost a crescut în ultima perioadă şi se aşteaptă la o majorare cu încă 60%, pe fondul scumpirii cerealelor.

 
Valeriu Tabără, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scumpirea cărnii de porc