Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vasilescu (BNR), despre legea denunţătorului: Pătrund mai repede ochii vecinilor, decât ochii Fiscului acolo unde se fac şmecherii!

Ideea unei legi prin care românii să fie recompensaţi financiar dacă dau informaţii Fiscului despre persoane suspectate de evaziune este "foarte bună". Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

În opinia lui Adrian Vasilescu, ideea unei aşa-numite legi a denunţului, după model suedez şi american este binevenită: "Cred că este foarte bună! Numai că asta e o idee, nu-i o măsură. Cred că într-o ţară în care evaziunea fiscală se ridică între 20%-30%-35%, că n-a reuşit nimeni s-o măsoare exact. Unele calcule arată 25%, altele arată 35%. Dar oricum, într-o ţară cu evaziune fiscală mare, un asemenea sistem este bun, pentru că pătrund mai repede ochii vecinilor, decât ochii Fiscului acolo unde se fac şmecherii şi hoţii".

Legea denunţătorului

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

AscultăDownload

Întrebat dacă o astfel de lege nu riscă să-i transforme pe români în turnători, Adrian Vasilescu a răspuns: "Sigur că nu sună bine în limba română (legea denunţătorului-n.r.), dar sună bine o evaziune fiscală care sărăceşte ţara?".

Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia.

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se tramite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a precizat Liviu Voinea.