Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasilescu (BNR): România va intra în recesiune statistică în martie-aprilie

"România nu are cum să nu intre într-o recesiune statistică", declară la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El speră totuşi că la nivelul întregului an 2012, România va înregistra o creştere economică de unul sau două procente.

În opinia lui Adrian Vasilescu, "România nu are cum să nu intre într-o recesiune statistică, declarată la 31 martie, adică peste câteva zile. De fapt, nu chiar peste câteva zile, că aşa e în jocul statisticii, cifrele vin mai târziu. Probabil că în aprilie, pe la jumătatea lunii aprilie, o să ştim exact dacă la 31 martie România a intrat în recesiune sau nu. Dar, atenţie, va fi o recesiune statistică!".

Ce înseamnă recesiunea statistică? Adrian Vasilescu explică: "În trimestrul trei din anul trecut, am avut o creştere cu mult peste medie, care a determinat minusul din trimestrul patru, printr-un calcul statistic, pentru că la nivelul anului, pe toate cele patru trimestre de anul trecut, noi am ieşit cu o creştere de 2,5. Este una dintre cele mai mari din Europa. Sperăm să ieşim şi anul acesta cu o creştere nu chiar de 2,5%, dar poate 1%, poate 1,5%, poate 1,8% şi asta înseamnă că iar la nivelul anului nu vom avea recesiune, dar având recesiune prin două minusuri, un trimestru lângă un trimestru, nu avem cum să scăpăm, vom fi în recesiune la 31 martie, aşa cred eu".

 
Adrian Vasilescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre recesiunea în România în 2012