Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vass: Bugetul pe 2012 este unul de gospodar în vremuri de secetă

"Bugetul pe 2012 nu este unul de austeritate, ci este un buget chibzuit, care reporneşte motoarele creşterii economice sănătoase". Iată ce declară la RFI Andreea Paul Vass, consiliera premierului Emil Boc. Ea precizează că miile de amendamente ale Opoziţiei au fost respinse pentru că erau "neserioase".

Pentru Andreea Paul Vass, bugetul de stat pe 2012 este "un buget de gospodar în vremuri de secetă". Anul viitor nu va fi unul de austeritate, afirmă consiliera premierului Emil Boc: "Nu mai vorbim de tăieri, vorbim despre investiţii şi îndrăznesc să spun că bugetul pentru 2012 nu este unul de austeritate, ci este un buget chibzuit, care reporneşte motoarele creşterii economice sănătoase".

Întrebată de ce crede că bugetul pe 2012 este criticat în ţară, Andreea Paul Vass a pus acest lucru pe seama "demagogiei" şi "populismului". "Discursul din ţară din păcate nu este mobilat cu mult prea multe argumente tehnice, ci cu foarte mult populism, cu foarte multă demagogie. Politicienii înşişi refuză în unele cazuri să accepte realitatea economică europeană şi românească", spune consiliera premierului.

 

"O cascadă incredibilă de amendamente neserios făcute"

 

Andreea Paul Vass explică şi motivul pentru care miile de amendamente ale Opoziţiei la legea bugetului pe 2012 au fost respinse: "A apărut o cascadă incredibilă de amendamente neserios făcute! A avea mii de amendamente dă doar semnalul unui exerciţiu de imagine publică şi nicidecum al unui act serios de a înainta propuneri pentru a îmbunătăţi construcţia bugetară pentru anul viitor. Să nu vă imaginaţi că bugetul României poate cădea într-o capcană a promisiunilor locale, pe care sigur că parlamentarii şi le-ar dori pentru a-şi justifica propriul mandat în urma celor patru ani în Parlamentul României, în anul care vine şi care nu au un fundament economic real, legat de ceea ce înseamnă randament al investiţiei respective. Or lucrurile dacă sunt argumentate corect, sigur că sunt luate în considerare de către coaliţia guvernamentală, însă din păcate, nu am asistat la genul acesta de propuneri".

Dezbaterile din plenul Parlamentului asupra bugetului pe 2012 au fost suspendate luni, din lipsă de cvorum. Discuţiile urmează să fie reluate marţi, 13 decembrie.

 
Andreea Paul Vass, intervievată de Cosmin Ruscior, despre bugetul pe 2012