Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vass: Exporturile României ar putea fi afectate de o criză în zona euro

vass-exporturile-romaniei-ar-putea-fi-afectate-criza-zona-euro.jpg

România, pusă la adăpost şi nu prea de criza din zona euro.

Exporturile României ar putea fi afectate, "dacă zona euro cunoaşte o contracţie economică", spune la RFI Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc. Ea crede însă că aceste turbulenţe nu vor afecta creşterea economică a ţării. Vass mai declară că "România nu prezintă un risc al datoriei suverane".

Rep: Ce efecte va avea criza din zona euro asupra României, doamnă Andreea Paul Vass?

A.P.V.: România nu are aceeaşi problemă structurală. Noi avem a patra datorie publică raportată la PIB în întregul tablou european, adică foarte-foarte mic, puţin peste 30%. Din acest punct de vedere, România nu prezintă un risc suveran, al datoriei suverane, pentru că orice datorie se traduce în nevoia de a te împrumuta pe piaţa internaţională, iar costurile la care se poate face acest împrumut în condiţiile turbulenţelor actuale sunt foarte ridicate.

România şi-a rezolvat o foarte bună parte din vulnerabilităţile externe cu care a intrat în anul 2008 în criza economică actuală. (…)

Totuşi, dacă zona euro cunoaşte o contracţie economică, în urma măsurilor de austeritate pe care le iau acum, România ar putea fi afectată îndeosebi pe canalul comercial, pentru că România şi-a potenţat semnificativ exporturile în aceşti doi ani. (…) Dar nu-mi pun problema unor contracţii ale dinamicii exporturilor, adică dinamici negative, îmi pun problema diminuării ritmului de creştere a exporturilor, pentru că peste două treimi din exporturile româneşti merg către piaţa comunitară, iar în piaţa comunitară, măsurile de austeritate vor avea efect asupra diminuării consumului lor intern.

 

Creşterea economică nu va fi afectată de criza euro

 

Rep: Dar există riscul ca aceste turbulenţe din zona euro să afecteze şi creşterea economică a României?

A.P.V.: Nu cred, pentru că noi ne bazăm pe un scenariu moderat, echilibrat, nu excesiv-optimist. Am luat în calcul şi riscurile pe care le presupune mersul economiei europene şi ne păstrăm prognozele de 1,5% până la două procente creştere a Produsului Intern Brut pe anul 2011. În continuare credem că în anul 2012 vom avea un ritm de 3,5%, poate chiar până la 4,5% creştere economică, aici însă depinde mult şi de ceea ce se va întâmpla în spaţiul european.

 

Rep: Vedeţi necesare noi măsuri de austeritate în România?

A.P.V.: Nu, dar văd necesară continuarea reformelor pe care le-am început. (…)

 

Rep: Autoritatea Bancară Europeană publică astăzi (vineri, 15 iulie) rezultatele testelor de stres pentru 91 de bănci din UE. La ce vă aşteptaţi?

A.P.V.: Nu mă aştept ca sistemul financiar şi bancar din România să fie cotat prost, nici măcar pesimist, pentru că BNR a revizuit chiar de curând criteriile de solvabilitate şi au garantat împreună cu acţiunile Guvernului sănătatea şi rezistenţa lor la eventuale noi şocuri europene.

 
Andreea Paul Vass, intervievată de Cosmin Ruscior, despre criza euro