Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Veşti bune pentru beneficiarii fondurilor structurale

euro.jpg

Veşti bune pentru benefciarii fondurilor structurale

Ministerul Muncii şi-a făcut temele şi a trimis la Bruxelles un document din care reiese că toate neregulile care au dus la întreruperea finanţărilor europene pentru  Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost remediate, a aunţat ministrul Muncii. 

Claudia Boghievici a precizat că, între timp, statul este cel care asigură în continuare finanţarea. Totuşi, până la deblocarea fondurilor, România va trebui să fie "controlată" de misiunea de audit a Comisiei Europene, care se va afla la Bucureşti în perioada 2-6 aprilie. 

Între timp, din documente citate de Mediafax reiese că România stă prost la implementarea marilor proiecte finanţate cu bani europeni, deci riscă o nouă bilă neagră. 

Aproape jumătate dintre proiectele Uniunii Europene prioritare derulate de Guvern au avansat extrem de modest în primele două luni ale anului, cu un grad de execuţie şi de jumătate de procent, sau nici măcar nu au fost lansate, iar realizările estimate pentru acest an au fost revizuite în scădere în unele cazuri, scrie Mediafax.

Lista acestor proiecte, în valoare totală de aproximativ 8 miliarde euro, a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional la sfârşitul anului trecut, majoritatea dintre acestea fiind atunci la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat să ridice gradul de execuţie aproape de 50%, dacă termenul de finalizare nu expiră chiar în acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015. 

Ultimele date privind evoluţia acestor proiecte până la 29 februarie, relevă însă că situaţia a rămas neschimbată pentru aproape jumătate dintre investiţii, scrie Mediafax. Astfel, lucrările pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apă din judeţele Botoşani, Satu Mare, Sibiu, Mureş, Braşov, Galaţi şi Vâlcea, de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Argeş, de reabilitare a sistemului de termoficare din Râmnicu-Vâlcea şi de construcţie a variantei de ocolire Carei au rămas la un nivel zero de execuţie. În cazul altor proiecte, ritmul de execuţie este extrem de modest, nereuşind să avanseze cu mai mult de cinci procente. Într-o astfel de situaţie sunt lucrările de modernizare a infrastructurii de apă în majoritatea judeţelor. Cu un ritm la fel de modest de execuţie se prezintă şi lucrările de reabilitare a sitului poluat istoric din comuna Crângurile, judeţul Dâmboviţa, , de monitorizare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor din România şi de reabilitare a sistemului de termoficare din mai multe judeţe. 

La construcţia autostrăzii Cernavodă-Constanţa, lucrările pe tronsonul Cernavodă-Medgidia au avansat în grad de execuţie de la 5% la 15%, iar cele de pe tronsonul Medgidia-Constanţa de la 65% la 71%, ţinta fiind finalizarea acestora până la sfârşitul anului. Pentru autostrada Arad-Timişoara, gradul de execuţie a urcat la aproape 99 la sută.

Pentru platforma de cercetare farmaceutică avansată, proiectul a avansat de la un grad de execuţie de 2% la 20% şi ar trebui finalizat în acest an, o creştere asemănătoare, de la 7% la 20% şi cu ţintă de 80%, fiind consemnată şi pentru dezvoltarea laboratorului de cercetare tehnologică a sistemelor de iluminare LED pentru industria naţională de autoturisme. În fine, gradul de execuţie al sistemului de control al prescripţiei electronice a medicamentelor a urcat de la 0% la 30%, iar proiectul ar trebui finalizat tot în acest an.

La începutul săptămânii, comisarul european pentru dezvoltare regională, aflat la Bucureşti, avertiza că România trebuie să atragă fonduri europene de circa 30 milioane euro săptămânal până la finalul acestui an, pentru a beneficia în perioada 2014-2020 de acelaşi nivel al fondurilor structurale. Pentru acest an, Guvernul şi-a propus să atragă fonduri europene de aproximativ şase miliarde euro.