Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Veştile proaste se înmulţesc pentru Atena

vestile-proaste-se-inmultesc-atena.jpg

Criza din Grecia se adânceşte (Foto: Reuters)

Banca Centrală Europeană a anunţat noaptea trecută că nu va mai finanţa temporar o parte dintre băncile greceşti, pentru a nu se expune prea mult în eventualitatea unui faliment grecesc, despre care vorbesc tot mai mulţi.

BCE şi-a luat mâinile de pe sistemul bancar elen: preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a admis în premieră că Grecia ar putea părăsi zona euro şi a făcut anunţul dureros că nu va mai participa la capitalizarea sistemului bancar elen, până la stabilizarea lui, care va cădea acum pe umerii Băncii Centrale a Greciei. Aşadar, Draghi a promis că "odată ce procesul de recapitalizare va fi finalizat, băncile elene vor recâştiga accesul la operaţiunile standard de refinanţare din Eurosistem".

Situaţia devine gravă, după decizia BCE: practic, din pachetul de 130 de miliarde de euro, 50 de miliarde erau puse la bătaie pentru recapitalizarea băncilor elene, în urma pierderilor masive suferite în programul de restructurare parţială a datoriilor ţării.

Primele patru bănci din Grecia aşteptau aprobarea Uniunii Europene pentru a încasa 18 miliarde de euro prin emisiuni de obligaţiuni efectuate pentru recapitalizare de către Fondul European de Stabilitate Financiară.

În aceste condiţii, se înmulţesc vocile care plâng deja ieşirea Greciei din zona euro şi vin cu scenarii apocaliptice: la Londra, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a vorbit despre efectele nefaste ale prăbuşirii zonei euro, care "se rupe singură". Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a sfătuit Uniunea Europeană să se pregătească pentru ce este mai rău şi să sprijine în principal Italia şi Spania. "Pericolul real apare atunci când evenimentele încep să afecteze încrederea într-o asemenea măsură încât te întâlneşti cu momente de lipsă de lichiditate, care anunţă că ceva urmează să se prăbuşească, fie companii, fie bănci", a explicat Zoellick.

Liderii europeni trebuie să găsească modalităţi de a acţiona, înainte ca astfel de probleme să se manifeste, de a sprijini Spania şi Italia, care implementează în prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.