Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virusul AH1N1 s-a întors

virus-celule-microscop-poza-alb-negru-20101118124733.jpg

Virusul AH1N1 îşi face din nou simţită prezenţa în România.

Primul caz de gripă AH1N1 din acest sezon s-a înregistrat în Călăraşi. Medicii au identificat prezenţa virusului la un copil în vârstă de trei ani. Acesta este al 40-lea caz înregistrat în acest sezon la nivel european, a declarat, joi, 18 noiembrie, într-o conferinţă de presă, Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii.

Primul caz de gripă AH1N1 din acest sezon s-a înregistrat în Călăraşi. Medicii au identificat prezenţa virusului la un copil în vârstă de trei ani.

Acesta este al 40-lea caz înregistrat în acest sezon la nivel european, a declarat, joi, 18 noiembrie, într-o conferinţă de presă, Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii.

Copilul este în stare foarte bună şi nu a fost internat, fiind îngrijit la domiciliu. Interesant e că părinţii lui nu au fost plecaţi din ţară, astfel că nu se poate stabili de unde a luat copilul virusul gripal.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila spune că situaţia de la Călăraşi a fost depistată prin sistemul de santinelă pentru gripă, care raportează numărul îmbolnăvirilor şi recoltează probe de la persoanele bolnave.

Infecţiile respiratorii de până acum sunt în limita aşteptată pentru acest sezon, mai precizează demnitarul.

Din cele 1,3 milioane de doze de vaccin cumpărate pentru noul sezon gripal, aproape 450 de mii de persoane au fost vaccinate până la începutul lunii noiembrie.

În România au fost înregistrate circa şapte mii de cazuri de îmbolnăvire cu gripa AH1N1. De asemenea, 122 de persoane au decedat în urma îmbolnăvirii.