Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlădescu: Ar trebui să fim precauţi în privinţa majorării salariilor

vladescu-ar-trebui-sa-fim-precauti-privinta-majorarii-salariilor.jpg

Sebastian Vlădescu militează pentru majorarea salariilor în două etape şi reducerea CAS.

Guvernul trebuie să aplice şi o majorare a salariilor bugetarilor şi o reducere a CAS. Un mix între cele două măsuri este mult mai eficient. Creşterea lefurilor trebuie făcută în două etape, una în iunie 2012, alta în ianuarie 2013. Declaraţiile au fost făcute la RFI de fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu.

Majorarea salariilor sau reducerea contribuţiei de asigurări sociale? Sebastian Vlădescu pledează pentru amândouă. "Eu cred că ambele lucruri trebuie făcute: şi majorarea salariilor şi a pensiilor, în conformitate cu prevederile legale, deci cu inflaţia şi reducerea CAS, pentru că sunt două măsuri cu efecte diferite, dar la fel de necesare amândouă. Deci din acest punct de vedere nu este majorarea salariilor vs. reducerea CAS", spune fostul ministru de Finanţe.

Sebastian Vlădescu e de părere că autorităţile trebuie să fie precaute în privinţa majorării salariilor: "După părerea mea, ar trebui să fim precauţi în ceea ce priveşte majorarea salariilor, cel puţin la 1 iunie. Probabil că nu 16%, ci undeva un 5%-7% şi diferenţa undeva de la 1 ianuarie 2013, o reducere de trei-patru-cinci puncte procentuale a CAS ar fi una din puţinele măsuri care ar susţine crearea de locuri de muncă. Cred că ambele măsuri trebuie luate. Dacă se iau ambele măsuri, singura soluţie, cu excepţia uneia care nu ar trebui să intre în discuţie, care este aceea a reducerii cheltuielilor de investiţii, nu mă refer aici la utilizarea corectă a banilor de investiţii, deci cheltuieli cu adevărat eficiente şi cu efect de multiplicare, dar cred că singura posibilitate este adăugarea a 0,5-0,7-0,8 puncte procentuale la deficit".

Sebastian Vlădescu declară în concluzie că "un mix între cele două măsuri este mult mai eficient".

Sebastian Vlădescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre majorarea salariilor şi reducerea CAS