Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlădescu: România nu va fi pregătită să adopte moneda euro în 2015

vladescu-romania-nu-va-fi-pregatita-sa-adopte-moneda-euro-2015.jpg

Sebastian Vlădescu e de părere că România nu va fi gata să intre la termen în zona euro.

România nu va fi pregătită să intre în zona euro în 2015, dacă adoptarea monedei unice europene va fi condiţionată de aceleaşi criterii ca în prezent. O spune la RFI fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu. El declară că are o opinie "mai zurlie" şi anume ca toate statele membre să adere automat la euro.

Sebastian Vlădescu nu vede România în zona euro în 2015: "Nu cred că România va fi pregătită în 2015 să adere la euro, în cazul în care zona euro va funcţiona şi va impune aceleaşi principii pe care le impune în acest moment".

Fostul ministru de Finanţe propune aderarea automată la euro de către toate statele membre. "Eu am aici o opinie mai zurlie, ca să spun aşa. Cred că zona euro ar trebui să se extindă automat la orice stat membru, cu toate riscurile legate de acest proces, dar cred că această extindere a euro ar accelera integrarea statelor europene, pentru că ea ar trebui să presupună la momentul extinderii politici fiscale şi bugetare comune, care sunt absolut necesare pe lângă cele monetare, pentru a avea o monedă funcţională", precizează Sebastian Vlădescu.

Întrebat dacă o aderare automată la euro nu ar fi totuşi riscantă în contextul financiar şi economic actual, Sebastian Vlădescu a răspuns: "Europa este un proiect ambiţios, care presupune riscuri. Cred că e mai puţin riscant în momentul de faţă să… la nivel european, depinde cum vedem lucrurile… Dacă gândim în continuare în termeni naţionali, s-ar putea ca varianta bună să fie să stăm un pic pe margine şi să ne mai uităm, să vedem ce se întâmplă. Dacă ne gândim la proiectul european pe termen lung şi la România ca membră a acestui proiect european pe termen lung, cred că merită riscurile. Riscurile oricum există, riscurile sunt în felul în care a fost gândit şi implementat euro. Un pas înainte în regândirea acestui sistem (…) este necesar".

România şi-a propus să adopte moneda unică europeană în 2015.

 
Sebastian Vlădescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre aderarea României la zona euro