Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot de încredere pentru Guvernul grec

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul de la Atena a obţinut marţi încrederea Parlamentului, cu 155 de voturi din 300, potrivit preşedintelui Parlamentului. Toţi deputaţii opoziţiei prezenţi, 143, au votat împotrivă. Premierul grec, Georges Papandreou, a cerut un vot de încredere în vederea unui vot, până la 30 iunie, asupra unui nou plan de austeritate şi de privatizări, crucial pentru supravieţuirea financiară a ţării.

"Cer încrederea pentru a continua să facem faţă crizei şi deficitelor, să evităm falimentul şi să garantăm menţinerea Greciei în nucleul dur al euro", a declarat el, la încheierea a trei zile de dezbateri parlamentare înaintea votului.

În aşteptarea votului, câteva mii de manifestanţi care au protestat faţă de măsurile de austeritate s-au reunit şi în cursul serii în faţa Parlamentului grec.

Înconjurată de măsuri draconice de securitate, această reuniune a fost organizată de "indignaţii" greci, care campează din 25 mai în piaţa centrală Syntagma pentru a se opune curei de redresare dictate în ţară de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Puternicul sindicat al funcţionarilor publici din Grecia, Adedy, a cerut organizarea unei reuniuni pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de măsurile şi privatizările prevăzute pentru a se încerca limitarea crizei, dar grupul nu se distingea de mulţimea "indignaţilor", care a continuat să se adune, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Mişcarea "indignaţilor", o mobilizare care se prezintă ca fiind cetăţenească şi în afara partidelor, a reuşit să reunească la începutul lui iunie zeci de mii de protestatari în faţa Parlamentului.

 
Corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia