Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vremuri grele pentru “băieţii deştepţi” din energie

Pentru aşa-numiţii “băieţi deştepţi” din energie se anunţă vremuri din ce în ce mai grele: Consiliul Concurenţei analizează legalitatea contractelor încheiate de aceştia cu Hidroelectrica, dar şi Comisia Europeană se gândeşte să investigheze dosarul, suspectând un ajutor de stat mascat şi ilegal.

De ani de zile, toată lumea vorbeşte şi se plânge de “băieţii deştepţi”, sintagmă găsită de presă pentru a-i desemna pe acei patroni de companii, care au contracte de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei. De ani de zile, toată lumea denunţă faptul că aceştia cumpără în cantităţi mari energia ieftină şi, mai mult, o revând apoi cu mult mai mulţi bani pentru profituri.

Iată că de la începutul anului, “băieţilor deştepţi” din energie le merge din ce în ce mai prost: după ce Guvernul a cerut renegocierea contractelor, acum acestea sunt şi în vizorul Consiliului Concurenţei, după cum a anunţat preşedintele acestei instituţii, Bogdan Chiriţoiu. “Am decanşat o investigaţie atât împotriva Hidroelectrica, cât şi a companiilor respective. Investigaţia este foarte nouă, dar vine după o analiză de un an şi ceva, pentru că deja suspectăm o încălcare a legii. La două lucruri ne uităm: dacă contractele astea limitează excesiv lichiditatea pe piaţă şi în felul acesta o distorsionează. Aceasta ar fi o înţelegere pe vertical, dar ne uităm de asemenea dacă nu există înţelegeri între aceste firme, ca să-şi coordoneze poziţia faţă de Hidroelectrica”, a explicat şeful Consiliului Concurenţei.

Concret, instituţia de control vrea să vadă dacă nu cumva piaţa energiei este dată peste cap de faptul că aproape 50% din energia vândută de Hidroelectrica e vândută prin contracte bilaterale cu firmele “băieţilor deştepţi” şi dacă nu cumva aceştia nu s-au înţeles să ofere la unison preţuri mici, pentru a forţa mâna Hidroelectrica.

În urma anchetei, care va dura mai bine de un an, atât “băieţii deştepţi”, cât şi Hidroelectrica ar putea primi amenzi ce merg până la 10% din cifra de afaceri.
De afacerile “băieţilor deştepţi” este interesată şi Comisia Europeană, dar din altă perspectivă: Bruxellesul, care este cel care a cerut statului român împreună cu FMI renegocierea contractelor, se întreabă dacă nu cumva este vorba şi de un ajutor de stat mascat. "Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Între timp, negocierile dintre Guvern şi “băieţii deştepţi” din energie continuă: Ministerul Economiei vrea să îi facă pe aceştia fie să renunţe la contractele care expiră abia în anii următori, unele şi în 2018, fie să accepte alte condiţii contractuale. Este vorba de preţuri mai mari pentru energia achiziţionată, dar şi de cantităţi mai mici de energie livrată şi perioade contractuale mai scurte. Negocierile ar fi trebuit să se încheie încă de luna trecută, dar ele sunt încă în desfăşurare. Ministerul Justiţiei i-a pus însă la dispoziţie premierului Mihai Răzvan Ungureanu o analiză juridică a acestor contracte şi surse oficiale citate de HotNews susţin că acestea vor putea fi reziliate fără probleme in extremis, respectiv în caz că “băieţii deştepţi” nu cedează.

E puţin probabil însă ca lucrurile să nu se schimbe, în condiţiile în care, iată, cercul se strânge din ce în ce mai tare în jurul celor care fac afaceri cu statul în domeniul energiei.