Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua internaţională a Drepturilor Omului

200812-8626.jpg

Ziua internaţională a Drepturilor Omului

România este restantă la unele capitole privind drepturile omului. O
concluzie pe care o putem repune pe tapet, cu ocazia Zilei
Internaţionale a Drepturilor Omului, sărbătorită în fiecare an pe 10
decembrie. Aproape an de an, România este arătată cu degetul în
raportul Departamentului american de Stat. Problemele sunt în mare
aceleaşi : condiţiile proaste din închisori, discriminarea rromilor şi
a comunităţii de homosexuali, plus retrocedarea caselor naţionalizate.

România este restantă la unele capitole privind drepturile omului. O concluzie pe care o putem repune pe tapet, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, sărbătorită în fiecare an pe 10 decembrie.
Aproape an de an, România este arătată cu degetul în raportul Departamentului american de Stat. Problemele sunt în mare aceleaşi : condiţiile proaste din închisori, discriminarea rromilor şi a comunităţii de homosexuali, plus retrocedarea caselor naţionalizate.
De altfel, restituirea acestor imobile pare a fi principala problemă, dacă ne gândim la numărul mare de procese pierdute de statul român la CEDO. Iată ce spune Diana Hătneanu (audio), director executiv la Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinky.
Un subiect sensibil în România este discriminarea rromilor. Au existat numeroase strategii de integrare socială a acestei etnii. Nici una nu a avut mare succes. Progrese există, dar destul de timide, mai ales în domeniul scolarizării copiilor rromi.
Totuşi persistă concepţia potrivit căreia "rromi = infracţiune", după cum explică avocatul Asociaţiei Romani-Criss Marian Mandache (audio).
De la minoritatea rroma mai facem un pas şi ajungem la minoritatea sexuală, şi ea supusă unor abuzuri în România, susţin organizaţiile de profil. Mentalitatea se schimbă încet. Totuşi, prea încet. Cuplurile homosexuale nu au dreptul la căsătorie, iar persoanele gay nu sunt privite prea bine, nu doar de către oamenii de rând, ci nici de forţele de ordine, spune Florentina Bocioc (audio), director executiv la asociaţia Accept.
În fine, mult mai grav e că preconcepţiile se transmit din generaţie în generaţie. Aşa se face că, potrivit unor statistici, cei mai intoleranţi faţă de minorităţile sexuale de exemplu sunt chiar tinerii. (CR - 10 December 2008;12.50h)