Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zona Euro are nevoie de uniune fiscală

euroi.jpg

Zona Euro are nevoie de uniune fiscală

O politică fiscală unitară ar scoate Zona Euro la liman - este opinia celor doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie din acest an, Thomas Sargent şi Christopher Sims. "Pentru supravieţuirea euro, Zona Euro trebuie să găsească o modalitate de împărtăşire a poverilor fiscale", după modelul Statelor Unite, a declarat Sims la o conferinţă susţinută la Universitatea Princeton, unde este profesor de economie.

Sims subliniază că Banca Centrală Europeană are nevoie de o autoritate fiscală centrală în Zona Euro.

Diagnosticul pare unul corect, spune la RFI profesorul de finanţe Moisă Altăr, de la Academia de Studii Economice Bucureşti, care împărtăşeşte teoria celor doi laureaţi americani.

"Economia Statelor Unite are şi ea multe probleme şi datoria publică a Statelor Unite e enormă... Totuşi, economia americană beneficiază de un anumit avantaj: e o economie unitară, adică toate cele 52 de state au politică monetară şi politică fiscală în aceeaşi mână. Din păcate, Zona Euro a fost creată ca să stea pe un singur picior: este centralizată, coordonată, are politică monetară. Politica fiscală este la latitudinea fiecărei ţări, la fel şi politica de salarii, ori acest conglomerat căruia îi spunem Zona Euro neavând la îndemână politica fiscală, s-au creat problemele care s-au creat", a explicat la RFI profesorul Moisă Altăr.