Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zona euro, în recesiune moderată

euro.jpg

Zona euro, în recesiune moderată

Zona euro traversează o recesiune moderată, spune comisarul afacerilor economice Olli Rehn şi totuşi trebuie remarcat că cifrele au fost ceva mai proaste decât de sperase. Creşterea economică în zona euro în 2011 a fost  de doar 1.4% faţă de 1.5% cât se estimase,  combinată cu o micşorare  a PIB în al treilea şi al patrulea semestru al anului trecut mai mare decât se estimase.

Corespondentul RFI la Bruxelles, MIhaela Gherghişan

Tendinţa continuă şi în primul trimestru al anului în curs ceea ce ne face să ne gândim la o recesiune a zonei euro pentru un al treilea an consecutiv. Sfârşitul anului trecut a fost marcat şi de o scădere a consumului cu 0.4%. La fel, investiţiile au fost diminuate iar comerţul internaţional a fost afectat.


O imagine îngrijorătoare este cea dată acum de economiile portugheză, estoniană, olandeză şi italiană.Economia spaniolă şi cea germană ca şi cea belgiană au o înregistrat o mică scădere. Apoi în Franţa, Finlanda şi Slovacia s-a remarcat o uşoară creştere economică pe când Cipru a stagnat .

Spania: probleme cu deficitul


Spania se expune acum unor sancţiuni europene întrucât derapajul  deficitului său este grav, spune Comisia Europeană. Ţinta deficitului va fi de 5.8%  în loc de 4.4% cum se estimase, iar guvernul spaniol a informat Bruxelles-ul foarte târziu asupra acestei realităţi. Practic deficitul spaniol depăşeşte cu aproape 3 procente limita admisă şi fragilizează şi mai tare economia spaniolă.

Mai grav, Spania a semnat vinerea trecută Pactul fiscal alături de alte 24 de ţări ale UE fără a-şi informa partenerii că deficitul va fi mai mare întrucât, această decizie de a lăsa fixă cifra deficitului la 5.8% este o decizie  suverană spaniolă, spune guvernul de la Madrid.


Comisia Europeană nu este însă de acord cu aceasta şi are dreptate întrucât în condiţii de criză economică când disciplina este mai mult decât oricând necesară, o ţară mare crede că poate face ce vrea. Comisia se pare că aşteaptă acum clarificări din partea Spaniei şi odată ce se va verifica că deficitul este mai mare decât cel iniţial prevăzut, ţara va fi supusă unor sancţiuni.

Spania ar putea fi amendată cu 2 miliarde de euro dar Madrid încearcă să relativizeze lucrurile. Ţinta finală este de a avea un deficit în normă, de 3% în 2013 şi asta contează, spune guvernul spaniol care crede că nu contează până la ce prag urcă deficitul anul acesta. Dosarul spaniol va fi însă înaintat miniştrilor europeni de finanţe care-l vor studia săptămâna viitoare,  în 12 martie la Bruxelles.

MIhaela Gherghişan, Bruxelles