Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zona euro se apleacă asupra Greciei şi Spaniei

zona-euro-se-apleaca-greciei-spaniei.jpg

Noul premier grec, Antonis Samaras (Foto: AFP/Panagiotis Tzamaros)

Spania îşi va oficializa probabil cererea pentru un împrumut european destinat băncilor sale, iar Grecia va anunţa că are un nou Guvern, joi seară, la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai zonei euro, la Luxemburg.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Îndelung aşteptată, cererea Spaniei are toate şansele de a se concretiza la sfârşitul zilei de joi, când Eurogrupul se reuneşte la Luxemburg. Madridul afirmă în continuare că Spania nu are nevoie să fie salvată, dar o sumă de pâna la 100 de miliarde de euro îi stă la dispoziţie.

Germania şi alte state o încurajează să profite de ocazie, întrucât situaţia dă semne de înrăutăţire. Luni, împrumuturile internaţionale ale Spaniei ajunseseră la o dobândă de 7%, un record pentru zona euro. Ţara nu mai are acces la pieţe şi are nevoie de ajutor, dar un împrumut european de 100 de miliarde de euro i-ar ridica datoria la 90% din PIB.

În paralel, situaţia îngrijorătoare din Grecia continuă să preocupe zona euro, dar Atena va anunţa că are un nou Guvern. Iată oportunitatea visată pentru ca Eurogrupul să înceapă să discute despre posibilitatea de a flexibiliza planul de austeritate impus grecilor.

Această supleţe ar crea mai multe şanse pentru creştere economică într-o ţara care se află în recesiune pentru al cincilea an consecutiv. Rămâne însă de văzut dacă Germania, principalul avocat al austerităţii, ar putea face un gest suplimentar pentru Grecia.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre reuniunea Eurogrupului pe tema Greciei şi a Spaniei