Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Linie directă cu Vladimir Putin“: ce le-a spus rușilor liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a răspuns joi la televiziune și la radio întrebărilor a milioane de ruși. “Linie directă cu Vladimir Putin“ a devenit deja o tradiție, o emblemă a politicianului rus. El a apelat la această metodă atât în mandatele anterioare de președinte, cât și ca premier. Răspunsurile sale au fost difuzate în direct pe trei posturi de televiziune şi trei posturi de radio. Au fost două milioane de întrebări. Vladimir Putin a reușit să răspundă la 85, timp de cinci ore.

Un adevărat maraton pentru Vladimir Putin și primul după reîntoarcerea la Kremlin pentru al treilea mandat. Un exercițiu public de asemenea util, în contextul în care tot mai puțini ruși îl mai doresc pe longevivul politician la conducere. Util și pentru că președintele rus poate formula el însuși diverse critici pe subiecte importante de politică internă ori externă. Au fost formulate nu mai puțin de 2 milioane de întrebări, fie trimise Kremlinului pe Internet, fie prin mesaje scrise pe telefonul mobil sau prin dispecerate organizate cu această ocazie. Pentru a da impresia de veridicitate, organizatoriii l-au chemat în studio pe fostul ministru de Finanțe Alexei Kudrin, concediat de Putin în 2011, să îi pună o întrebare fostului său șef. Kudrin l-a acuzat pe Putin că guvernul său nu are nicio strategie pentru ca economia să nu mai depindă într-o asemenea proporție de vânzarea gazelor și a petrolului. Putin i-a zâmbit și a glumit, în contextul în care au apărut speculații că ar fi gata să-i ofere lui Kudrin un post de consilier pentru a îmbunătăți climatul investițional din Rusia.

Debarcarea lui Medvedev, amânată?

Un alt zvon, potrivit căruia ar pregăti debarcarea lui Dmitri Medvedev din funcția de premier, a fost infirmat de Vladimir Putin, cel puțin pentru viitorul apropiat.

Cele mai multe întrebări au vizat politica internă, în contextul în care economia rusă este în scădere continuă, inegalitățile sociale sunt tot mai stridente, iar corupția, în ciuda promisiunilor, este tot mai prezentă.

În ceea ce privește îngrijorarea că Rusia ar reveni la practicile staliniste, Vladimir Putin apreciază că nu există niciun element care să amintească de acea epocă în modul său de guvernare. “Stalinismul este legat de cultul personalităţii, de încălcarea masivă a legalităţii, de represiune şi de lagăre”, spune Putin, care insistă totuși că “țara are nevoie de ordine și disciplină”.

Se pare că inclusiv în ceea ce privește organizațiile guvernamentale. Președintele rus a apărat legea care limitează libertatea ONG-urilor. “Dacă organizațiile neguvernamentale încearcă să aibă o influenţă asupra politicii noastre interne şi sunt finanţate din străinătate, noi trebuie să ştim. Aceste ONG-uri să ne spună de la cine au primit banii şi câţi anume, precum şi în ce scop au fost folosiţi aceşti bani“. Afirmațiile vin în contextul în care Amnesty International şi Human Rights Watch au denunţat miercuri o "vânătoare de vrăjitoare" şi o reprimare fără precedent a societății civile de la revenirea lui Putin la Kremlin. În plus, tot joi, un tribunal rus a condamnat pentru prima dată un ONG, şi anume asociaţia rusă Golos, la o amendă de aproximativ 7.500 de euro deoarece nu s-a înscris în registrul "agenţilor străini”.

Liderul rus a vorbit, bineînțeles, și de atentatul de la Boston, în contextul în care au apărut informații că Rusia informase FBI și CIA în privința unuia dintre teroriștii ceceni. Acum, Vladimir Putin pledează pentru cooperare cu Statele Unite. "Tragedia atentatului de la Boston trebuie să ne determine să luptăm împeună împotriva terorismului. Rusia este şi ea o victimă a terorismului internaţional", a indicat Vladimir Putin. “Dacă ne unim cu adevărat eforturile, nu vom permite ca asemenea lovituri să aibă loc şi nu vom mai fi afectaţi de asemnea pierderi”, a subliniat preşedintele rus.

Fără austeritate

În ceea ce privește austeritatea, rușii nu au de ce să-și facă probleme. “Măsuri dure în economie care să nu țină cont de consecințele în plan social nu sunt întotdeauna justificate și mai ales nu în țara noastră, unde veniturile cetățenilor sunt încă foarte modeste”, a explicat președintele rus. Putin a recunoscut însă că promisiunile sale din campanie vor fi destul de greu de respectat de vreme ce creșterea economică încetinește. Amintim că înainte de prezidențiale, Putin promisese creșteri de salarii pentru funcționarii publici. Putin a răspuns la 85 de întrebări, timp de cinci ore, doborându-și încă o dată...recordul personal.