Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


100.000 de semnături împotriva cianurilor la Roşia Montană

afis-orizontal.jpg

Afişul campaniei. Foto: www.rosiamontana.net

Organizaţiile neguvernamentale care contestă proiectul minier de la Roşia Montană au depus la Camera Deputaţilor 100.000 de semnături pentru oprirea acestuia şi a legii prin care companiilor miniere li se permite exproprierea. Demersul coincide şi cu vizita delegaţiei comisiei din Parlamentul European care se ocupă cu investigarea cazurilor semnalate de cetăţeni prin petiţii. Membrii comisiei au avut o serie de întâlniri cu cei care se opun proiectul minier propus la Roşia Montană.

Europarlamentarul Adina Vălean declară la RFI că în acest caz Parlamentul European poate face doar recomandări, autorităţile naţionale sunt cele care decid. 

Petiţiile care ţin de mediu noi le primim şi le discutăm, printre acestea s-au numărat şi petiţiile celor care sunt împotriva proiectului de la Roşia Montană. Situaţia a fost discutată în comisia de petiţii şi şi-au expus punctul de vedere. Aceste petiţii au fost incluse chiar şi pe agenda comisiei PE în vizita din România, astfel încât au fost întâlniri cu cei de la Ministerul Mediului, cu reprezentanţii proiectului Roşia Montană, dar şi cu petiţionarii. O concluzie de etapă noi nu avem încă. PE nu poate legifera pe aceste speţe, ce poate face el este să facă recomandări”, spune europarlamentarul Adina Vălean.

ONG-urile care cer oprirea proiectului minier de la Roşia Montană au strâns 100.000 de semnături în stradă în mai multe oraşe, începând din august 2011. Semnăturile se strâng în continuare pe site-ul www.rosiamontana.net.

 
Europarlamentarul Adina Vălean