Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


67,6% dintre parlamentarii români vor interzicerea mineritului cu cianuri

Membrii Parlamentului Român sunt de acord cu transpunerea în legislaţia naţională, a rezoluţiei Parlamentului European care recomandă interzicerea folosirii cianurilor în minerit.Concluzia survine în urma unui sondaj efectuat de Centrul Pentru Politici Durabile - Ecopolis, în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în rândul parlamentarilor români, în perioada noiembrie-decembrie 2010.

Sondajul Ecopolis, prima iniţiativă de acest gen în România, a urmărit consultarea opiniei parlamentarilor români cu privire la următoarele subiecte de mediu:

- Necesitatea transpunerii în legislaţia naţională a rezoluţiei europene ce recomandă interzicerea folosirii cianurilor în minerit

-  Proiectul actual de exploatare minieră de la Roşia Montană

 

Rezoluţia Europeană- votată în Parlamentul European pe 5 mai 2010- cere Comisiei Europene să iniţieze interzicerea completă a tehnologiilor care utilizeaza cianurile în minerit în Uniunea Europeană până la finele anului 2011. Aceasta este, în opinia Parlamentului European, singura modalitate sigură de a proteja resursele de apă şi ecosistemele împotriva poluării cu cianuri din activităţile de extracţie şi de a ne conforma obiectivelor UE prezente în Directiva Cadru Apă. Citeşte mai mult despre Rezoluţia Europeană aici.

În România există o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri (Propunerea legislativă pentru completarea articolului 4 din Legea minelor, 85/2003 iniţiată de senatorii Eckstein Kovacs Peter şi Gheorghe Funar), însă aceasta este blocată în Comisia pentru Industrii din data de 23 septembrie 2008. Citeşte mai mult despre proiectul Eckstein – Funar aici.

 

REZULTATE PE SCURT

67,6% dintre parlamentari susţin transpunerea rezoluţiei europene într-un proiect legislativ local pe parcursul următoarei sesiuni parlamentare. Dintre aceştia, opoziţia este în mod special mai motivată: 92.9% dintre parlamentarii PSD +PC sunt de acord,  urmaţi de minorităţi (66,7%), PNL (62,8%) şi PD-L (51,4%).

Opoziţia faţă de o eventuală lege care să interzică mineritul cu cianuri în România este minimă, doar 8,1% dintre cei chestionaţi răspunzând în acest sens.  La acest capitol, este interesant de menţionat faptul că niciunul dintre parlamentarii PSD + PC chestionaţi nu ar respinge legea de interzicere a mineritului cu cianuri.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referitor la proiectul actual de exploatare minieră de la Roşia Montană,49,2 % dintre parlamentarii români şi-au exprimat dezacordul în timp ce 32,4% dintre parlamentarii chestionaţi se abţin şi 18, 4% se declară în favoarea proiectului.

    

 

 

 

 

 

Parlamentarii PNL si PSD+PC se opun în egală măsură proiectului de la Roşia Montană (în procent de 68,5%) în timp ce PD-L este partidul cu cei mai rezervaţi parlamentari (doar 24,6% se opun proiectului, în timp ce 49,7% dintre ei se abţin).

 

PARADOXURI EVIDENŢIATE DE CERCETARE

Aproape o treime dintre parlamentari nu pot sau nu vor să-şi exprime o opinie în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană. Cei mai mulţi dintre aceştia îşi motivează absenţa unei poziţii clare prin lipsa de informaţii.

În cazul celor care se pronunţă în favoarea exploatării cu cianuri la Roşia Montană, în ciuda faptului că sondajul nu cere argumentarea răspunsului, acesta este însoţit de cele mai multe ori de o justificare sau de o condiţie, fapt care de regulă demonstrează aceeaşi lipsă de informaţii cu privire la detaliile proiectului, riscurile asociate etc.

67 de parlamentari (din cei 211 chestionaţi) disociază ideea unei legi anti-cianuri de consecinţele în practică ale unei astfel de reglementări (inclusiv respingerea proiectului de exploatare cu cianuri de la Roşia Montană în forma actuală).

Până şi sprijinul generalizat pentru o lege românească anti-cianuri ridică semne de întrebare: Astfel, membrii PSD+PC sunt cei mai fervenţi apărători ai ei dar deţin şi preşedinţia Comisiei pentru Industrii, comisia în care s-a blocat proiectul Eckstein – Funar.