Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alungă fantomele electrocasnicelor vechi

Vara aceasta bucureştenii au posibilitatea să scape de electrocasnicele vechi. Cum? Cu ajutorul Asociaţiei Environ şi a Ministerului mediului care au anunţat continuarea proiectului "Alungă fantomele electrocasnicelor vechi". Campania va dura două luni şi se desfăşoară în toate cele 6 sectoare ale Capitalei. Prezenţi la lansare au fost şi elevii şcoalii nr. 3 din Pipera care au învăţat câteva lucruri despre colectarea selectivă a deşeurilor.

Cum am ajuns la centrul de colectare selectivă din apropierea Bucureştiului i-am găsit pe cei 60 de elevi de la şcoala numărul trei din Pipera. Tocmai li se explica modul în care se colectează selectiv deşeurile electrocasnice. Isteţi, cu mânuţele pe sus elevii erau nerăbdători să răspundă la întrebările puse de reprezentanta asociaţiei.  

"Deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt foarte toxice pentru mediu, dar şi pentru sănătatea oamenilor deoarece ele conţin substanţe care afectează sănătatea oamenilor. De exemplu tubul catodic din spatele televizorului poate polua 50 de metri de sol pe o perioadă de 30 de ani. O baterie de la un ceas poate polua şi 500 de ani. Deci sunt foarte toxice şi este important să colectăm selectiv. "

Elevii au avut parte şi de o lecţie deschisă din partea ministului Laszlo Borbely prezent la EcoRampa de colectare a deşeurilor. Ministul mediului le-a spus copiilor cum să scape de aşa-numitele fantome electrocasnice de acasă.

"Du-te acasă şi spune părinţilor că aveţi o fantomă şi că trebuie să scăpăm de această fantomă care înseamnă frigider. Dar nu să duceţi jos la tomberon, nu e voie, ci la centru. Spuneţi prietenilor că a-ţi fost la rampa asta, că e o treabă faină, e cool, aşa se spune. Adunaţi vecinii într-o zi să aducă laptopuri, electrocasnice vechi şi sunaţi să vină să le adune" le-a explicat ministrul mediului, Laszlo Borbely.

Campania "Alungă fantomele electrocasnicelor vechi" a va dura până la 25 iulie iar bucureştenii pot chema reprezentanţii asociaţiei dacă vor să scape de electrocasnicele vechi din casă.  Preşedintele Asociaţiei Environ, iniţiatorul campaniei, Andrei Orban, spune cum pot face bucureştenii acest lucru.

" Site-ul www.alungăfantomele.ro sau www.environ.ro, sau să sune la numărul de telefon 0219223 pentru cetăţenii din Bucureşti. Aici pot lăsa o solicitare de a fi ridicat produsul respective. În funcţie de numărul de solicitări partenerii noştri, firmele de salubritate împreună cu operatorii de colectare autorizaţi vor comunica, exact când se va ridica produsul respectiv" spune preşedintele Asociaţiei Environ, Andrei Orban.


Campania "Alungă fantomele electrocasnicelor vechi" se desfăşoara în mai multe judeţe.  În urma derulării programului pilot  în Sectorul 1  al Capitalei  în noiembrie 2010, s-au colectat a 8.000 kg de deşeuri electrice şi electronice. La finalul celor două luni de strâns deşeuri Asociaţia Environ va acorda premii.

Pentru cea mai "verde" Asociaţie de locatari din Cartier, pentru cea mai "verde" Asociaţie de locatari din Sector, şi pentru cea mai "verde" Asociaţie de locatari din Capitală. Premii vor fi şi pentru cetăţeni, cel mai EcoActiv cetăţean din Sector, cel mai EcoActiv cetăţean prezent la EcoRampa.