Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alungă fantomele electronicelor vechi

Asociaţia Environ, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, lansează astăzi campania naţională “Alungă fantomele electronicelor vechi”. Campania se va derula începând cu 01 februarie succesiv în toate judeţele ţării, şi urmăreşte colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE).

Astfel se încearcă implementarea la nivelul întregii populaţii a unui program funcţional de conştientizare şi colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Continuând seria acţiunilor de informare şi educare a populaţiei vis-a-vis de problema deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, Asociaţia Environ demarează astăzi în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor campania Naţională « Alungă fantomele electronicelor vechi ».

Prin acest proiect, Asociaţia Environ sub înaltul patronaj al Ministerului Mediului şi Pădurilor,îşi propune implementarea unui program de conştientizare şi a unui sistem eficient de colectare a DEEE-urilor la nivel naţional, în conformitate cu prevederile Directivei 1037/2010. Extinderea la nivel naţional a campaniei vine ca urmare a rezultatelor înregistrate în urma derulării programului pilot  în Sectorul 1 al Capitalei  în noiembrie 2010, care a avut ca rezultat colectarea a 8.000 kg de deşeuri electrice şi electronice şi informarea a peste 100 de asociaţii de locatari şi 100 de instituţii şi companii.

„În acest moment situaţia este foarte simplă: angajamentul României este de a strânge o cantitate de 4 kg de deşeuri electrice pe cap de locuitor, iar noi în acest moment suntem destul de departe de acest rezultat. De aceea am decis să semnăm acest protocol de colaborare cu Asociaţia Environ, pentru a da o mână de ajutor în acest sens. După cum veţi constata, un rol important vor avea autorităţile locale, instituţiile publice, dar şi companiile, care pot “scăpa” prin acest proiect naţional de toate deşeurile electronice din preajma lor. Începem această campanie în Târgu  Mureş, dar ne-am propus să ajungem în fiecare judeţ al ţării. Fac apel la târgu-mureşeni, fac apel la asociaţiile de locatari să ne implicăm, să curăţăm oraşul, ţara de deşeuri!”a afirmat dl. Ministru Laszlo Borbely în cadrul Conferinţei de Presă desfăşurate la Târgu Mureş.

Campania se va desfăşura succesiv în toate judeţele ţării, angrenând atât cetăţenii cât şi  autorităţile locale în procesul de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Campania se adresează în egală măsură asociaţiilor de locatari, instituţiilor de stat, companiilor private şi cetăţenilor, care se pot înscrie în campanie prin intermediul site-ului www.environ.ro. De asemenea, acţiunea de informare şi colectare se va bucura de sprijinul unor echipe de voluntari, al căror obiectiv îl reprezintă informarea şi „înrolarea”în campanie a unui număr cât mai mare de instituţii şi asociaţii de locatari.

Pe toată perioada derulării campaniei, Asociaţia Environ pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon 031.831.DEEE (031.831.3333) pentru informare şi programarea preluării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.  

Pentru a stimula colectarea selectivă a DEEE-urilor, campania are şi o componentă competiţională, astfel :

La nivel local, asociaţiile de locatari, dar şi instituţiile şi companiile se pot înscrie într-o competiţie, ai cărei câştigători vor fi desemnaţi la sfârşitul perioadei în care se desfăşoară acţiunea în judeţul respectiv. Categoriile de premii sunt următoarele :

  • Asociaţii de locatari – Cea mai „verde” Asociaţie de locatari

  • Instituţii  - Cea mai „verde” instituţie

  • Companii – Companie „liberă” de DEEE-uri

  • Cetăţeni – Cel mai EcoActiv cetăţean

La nivel naţional, la sfârşitul campaniei va fi desemnat « cel mai verde » judeţ.

« Considerăm că eforturile conjugate ale Ministerului şi Asociaţiei Environ, reprezintă o bună premisă pentru reuşita campaniei. Este doar o primă etapă, care, în timp, sperăm să ajute la crearea obişnuinţei de colectare selectivă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii. Sperăm ca la sfârşitul campaniei să fim nevoiţi să acordăm mai multe premii decât am prevăzut » declară Andrei Orban, Preşedintele Asociaţiei Environ, iniţiatorul campaniei.

De asemenea, pentru o mai bună derulare a proiectului, vor fi amplasate info-pointuri atât la Sediul Asociaţiei Environ şi la Ministerul Mediului şi Pădurilor cât  în zonele cheie ale oraşelor, unde vor fi disponibile materiale de informare pentru cetăţeni.