Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ariile protejate, un dosar neîncheiat

pasari-salbatice.jpg

România nu a scăpat încă de problema ariilor protejate, potrivit Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

Primul proces de infringement împotriva României, judecat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost câştigat de statul român. Comisia Europeană a reclamat România, pentru că nu a desemnat suficiente teritorii drept arii de protecţie specială, care să asigure protecţia unor specii de păsări sălbatice şi migratoare. Problemele nu se opresc însă aici, avertizează Salvaţi Dunărea şi Delta.

Directorul de programe al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu spune la RFI că vor urma şi alte procese, pentru că România tot nu a îndeplinit directiva europenă privind ariile protejate.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat aşadar inadmisibilă acţiunea CE, formulată împotriva României, a declarat şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu.

"Este primul proces de infringement în care România a ajuns să fie chemată de Comisia Europeană chiar în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, iar procesul a fost câştigat de statul român", spune el.

Comisia Europeană reclamase statul român pentru că nu a desemnat suficiente teritorii ca număr şi suprafaţă drept arii de protecţie specială, care ar fi fost de natură să asigure protecţia corespunzătoare a unor specii de păsări sălbatice, dar şi a unor specii de păsări migratoare.

 
Dan Bărbulescu, intervievat de Liliana Simionescu