Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucureştiul şi Parisul investesc în viitorul energetic al României

energie-regenerabila1.jpg

Bucureştiul şi Parisul investesc în viitorul energetic al României

Prima cooperare public-privat din domeniul cercetării energiei a luat formă astăzi, la Ambasada Franţei. Trei masterande din România au primit burse finanţate de stat şi companii private. Bursele doctorale din domeniul energiei durabile sunt finanţate de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză şi Ambasada Franţei şi de Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică de parte română. Jumătate din finanţare e oferită de companii franceze private.

Inițiativa reprezintă o premieră în mediul de afaceri românesc, în primul rând pentru că o serie de companii franceze s-au coalizat pentru a demara și finanța acest proiect, în parteneriat cu statul francez și cu statul român.

Timp de trei ani, cele trei tinere cercetătoare românce vor putea să verifice în laboratoare din România şi din Franţa dacă proiectele lor sunt aplicabile. Proiectul face parte din planul mai amplu de relansare a sectorului energetic românesc şi se înscrie şi în cadrul parteneriatului strategic dintre Franţa şi România.

Ambasadorul francez, Philippe Gustin, spune că “prioritatea care a fost fixată anul acesta se referă la energie şi se înscrie în parteneriatul strategic franco-român. Concursul, intitulat “Viitori cercetători şi energia durabilă”, e adresat tinerilor cercetători români care au un proiect de doctorat în acest domeniu doresc să-şi continue cercetarea în laboratoarele din Franţa. Adepte ai dialogului şi ai cooperării practice, Franţa şi comunitatea franceză din România nu vor să impună, ci să creeze împreună soluţii pentru dezvoltarea unui sector de interes general – energia”.

Ce fel de proiecte?

Cine a câştigat însă bursele şi cu ce proiecte? Teodora Arjoca, de la Universitatea Tehnică din Cluj, a propus cercetarea cu tema ”Optimizarea unei maşini sincrone cu excitaţie hibridă, funcţionând în regim de generator”. O altă tânără, Maria-Cristina Mureșan, de 24 ani, absolventă a Universității Politehnice din București, a obţinut bursa cu lucrarea „Gestionarea optimă a fluxului de energie şi masă într-o clădire”. Cea de-a treia, Simona-Bianca Troncea, de 27 ani, absolventă a Facultăţii de Chimie din Bucureşti a convins cu proiectul ”Pregătirea unor catalizatori pentru îndepartarea poluanților de tip NOx”.

Un punct din Cartea Albă a Energiei

Concursul ”Viitori Cercetători și Energie Durabilă” face parte din direcția de acțiune prevăzută în Cartea Albă a Energiei referitoare la creșterea eficienței energetice în România. Scopul acestui proiect este de a promova inițiative dedicate creșterii eficienței energetice și dezvoltării surselor alternative de energie.

Cele 10 măsuri pentru dezvoltarea sectorului energetic conţinute în această Carte Albă au fost adoptate în martie 2011, în mandatul precedentului ambasador francez, Henri Paul.

Experţi români şi francezi au analizat situaţia din România şi de la nivel european şi au propus o serie de măsuri pentru diminuarea costurilor pentru consumatori, scăderea emisiilor de gaze şi a consumului de combustibil, atragerea de investiţii pe termen lung, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea energiei regenerabile şi a sectorului energetic în ansamblul său.

 
Eliza Frâncu: Bucureştiul şi Parisul investesc în viitorul energetic al României