Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cantitatea deşeurilor electrice şi electronice, în creştere în UE

Parlamentul European cere reguli mai stricte pentru gestionarea deşeurilor şi a propus noi obiective pentru reciclarea şi reutilizarea lor. 

Peste 8 milioane de tone de deşeuri electrice şi electronice există acum în Uniunea Europeană, acesta fiind fluxul de deşeuri care creşte cel mai rapid în blocul comunitar.

Rapoartele naţionale oficiale arată că doar 33% din deşeurile electronice sunt declarate oficial, colectate şi tratate în conformitate cu dispoziţiile directivei europene. Restul sunt declarate în mod fals ca fiind "reutilizabile" şi sunt exportate ilegal în ţările în curs de dezvoltare, unde sunt adeseori procesate în condiții nesigure.

Pentru a remedia situaţia, eurodeputaţii au votat un proiect prin care subliniază că exportatorul este cel care va trebui să dovedească faptul că produsele sunt refolosibile”, spune raportorul, Karl-Heinz Florenz. Prin acest proiect sunt introduse reguli mai stricte pentru a pune capăt posibilelor transporturi ilegale către ţările în curs de dezvoltare.

Parlamentul European a fixat un obiectiv prin care doreşte ca fiecare stat membru să colecteze minim 85 % din deşeurile electronice produse, începând cu 2016. De asemenea, fiecare stat membru trebuie să se asigure că începând cu 2012 se vor colecta cel puţin 4kg/cap de locuitor de deşeuri electrice şi electronice.

În plus, producătorii de bunuri electronice vor trebui să asigure finanţarea tratării deşeurilor, acest fapt putând avea un impact pozitiv prin respectarea regulilor de design ecologic şi prin crearea unor produse ușor de reparat şi reciclat. 

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel