Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Caravana Guerilla Verde soseşte la Cluj

Caravana educaţională de film eco Guerilla Verde a ajuns în cea de a treia săptămână de proiecţii. Mâine (15 martie) elevii şi studenţii clujeni sunt aşteptaţi la Liceul Waldorf şi la Universitatea de Medicină « Iuliu Hatieganu » pentru film şi dezbateri.

Proiectul se derulează în perioada 1 – 25 martie.  Guerilla Verde a plecat din Bucureşti şi se opreşte în Timişoara, Cluj-Napoca şi Constanţa. Tinerii vor primi sfaturi practice prin intermediul filmului documentar ”No Impact Man” -  un experiment extrem, în care o familie încearcă să trăiască timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre măsurile luate se numără renunţarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unică folosinţă, cumpărăturile se reduc la mâncare luată doar de la producătorii locali – şi vor avea ocazia să dezbată pe această temă împreună cu reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, invitaţi  la aceste proiecţii eveniment. Caravana Guerilla Verde se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Pădurilor  şi a  Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Cea de a doua săptămână a caravanei Guerilla Verde i-a adus pe organizatori, din nou, în Timişoara. Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului au avut ocazia să vizioneze documentarul « No Impact Man » şi să discute cu invitaţii speciali. EcoClub Timişoara le-a prezentat proiectele dezvoltate de asociaţie în oraş de-a lungul timpului şi i-a invitat să li  alăture, în încercarea de a le oferi timişorenilor un oraş mai curat şi mai verde. Fundaţia Verde 2 000, reprezentată de domnul profesor Nicolae Diminescu, le-a oferit studenţilor toate argumentele pentru a-i convinge că natura e casa noastră, a tuturor, şi metaforic spus, e frumos să ne descălţăm la intrare. Aşa cum muntele şlefuieşte caractere, munca în echipă, excursiile în natură, razele de soare şi fiecare firicel de iarbă pot aduce verdele atât de aproape de noi. Profesorul a subliniat rolul fundamental al educaţiei în convingerea tinerilor că protecţia mediului înseamnă acţiune şi nu doar vorbe frumoase spuse la clasă şi uitate imediat după aceea.

Cea de a cincea ediţie a caravanei educaţionale de film eco « Guerilla Verde »  a început pe 1 martie la Bucureşti. 500 de tineri au participat la proiecţii şi au discutat cu organizatorii şi cu invitaţii acestora despre şansele reale de protejare a mediului. Evenimentele Guerilla Verde au continuat săptămâna trecută în Timişoara.

 

Caravana va continua săptămâna aceasta la Cluj-Napoca, cu proiecţii dedicate atât celor mici, cât şi celor mari. Iată programul :

15 martie: 12.00 – 13.00 – Universitatea de Medicină şi Farmacie “IuliuHatieganu”

 15 martie: 13.00 – 15.00 - Liceul “Waldorf”, Sala de Festivităţi

 

Printre noutăţile acestei ediţii se numără lansarea Clubului Guerilla Verde la care se pot înscrie atât cadrele didactice, cât şi elevii.  Prima acţiune a clubului este organizarea unei biblioteci cu cât mai multe titluri despre ecologie, în fiecare unitate de învăţământ. Prima proiecţie din cadrul caravanei are loc astăzi, începând cu ora 18.00, în Amfiteatrul « Simion Mehedinţi », din cadrul Facultăţii de Geografie a Universităţii Bucureşti.  Caravana Guerilla Verde se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Pădurilor  şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.