Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce eşuează delfinii?

ce-esueaza-delfinii.jpg

Delfini eşuaţi la mal

Ecologiştii au intrat în alertă: 29 de delfini au fost găsiţi morţi pe plajele litoralului românesc în ultimele 48 de ore, după ce au fost aduşi de apă la ţărm. De la începutul anului până în prezent au fost descoperiţi 44 de delfini morţi pe plajele româneşti.

În majoritatea cazurilor, decesul mamiferelor a survenit din cauza înecului, după ce s-au prins în plasele de pescuit ale braconierilor. Iată ce spune la RFI preşedintele Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului, Marin Oceanic Club, Răzvan Popescu-Mirceni.

În ultima săptămână, cinci pui de delfin născuţi de câteva zile au eşuat vii pe coastă. Ei nu au supravieţuit, fiind epuizaţi din cauza lipsei hranei. În 2010, 72 de delfini au murit pe coasta românească a Mării Negre.

Un caz recent pentru care echipa Oceanic Club a intervenit a fost în staţiunea Mamaia, unde câţiva turişti se jucau cu un pui eşuat viu la mal, fapt ce a adăugat un stres foarte mare asupra acestuia.

Ecologiştii fac un apel către cei care găsesc pui de delfin în viaţă să nu le cauzeze un stres în plus. "Un delfin viu care ajunge în ape de mică adâncime are cu siguranţă probleme serioase de sănătate. De aceea este bine ca acesta să nu fie stresat şi dacă se doreşte ajutarea sa este nevoie să i se acopere partea corpului ieşită din apă cu prosoape ude având grijă ca orificiul pe care respiră să fie deasupra apei. Dacă delfinul viu este ieşit mai mult de 1/5 din înălţimea corpului din apă se sapă în nisip sub el pentru a evita rănirea tegumentului prin frecarea de nisip", se precizează într-un comunicat al Oceanic Club.

 
Răzvan Popescu-Mirceni, intervievat de Liliana Simionescu