Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cercetător: "Vom şti dacă există apă pe Marte numai când vom ajunge acolo"

apa-sarata-marte.jpg

Curgere de versant pe Marte. Foto: NASA

NASA avansează ipoteza că pe versanţii de pe Marte ar curge, în lunile de primăvară, apă sărată. Canalele subţiri surprinse de camera de pe sonda Mars Reconnaissance par a fi şuvoaie de apă sărată curgând pe versanţi, ceea ce ar fi o primă dovadă a existenţei apei în stare lichidă pe Marte, spun cercetătorii de la Agenţia Spaţială Americană NASA. Urmele de pe versanţi dispar iarna şi reapar în lunile de primăvară marţiană. Adrian Stănică, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină GeoEcoMar, explică la RFI de ce este important să avem apă pe Marte şi cum e posibil ca apa să rămână fluidă la temperaturi sub 0°C.

S-a observat pe anumiţi versanţi de pe Marte, pe dealuri orientate către soare că, în mod sistematic şi sezonier, au loc curgeri de materie”, explică Adrian Stănică. Ceea ce se observă este „extrem de asemănător cu o curgere de versant, fenomen care se produce şi pe Pământ” şi care constă într-un amestec din apă, pământ, praf, nisip şamd. Ceea ce se petrece pe Marte este, în mod clar, o curgere de versant, destul de vâscoasă, deci un amestec de fluid cu praf marţian. „Cercetătorii au emis ipoteza că ar putea fi apă şi, mai mult, că ar putea fi apă sărată. De ce sărată? Pentru că temperatura la care se produce această alunecare se situează un pic sub 0°C. După cum se ştie, apa dulce îngheaţă la 0°C, apa sărată – dacă are o concentraţie mare de săruri – rămâne fluidă şi la temperaturi mult scăzute sub 0°C.

Temperatura estimată pe Marte: de la -140°C la +20°C

Pe suprafaţa planetei Marte, variaţiile de temperatură sunt foarte mari, ca în cazul oricărei planete lipsite de o atmosferă cu rol de zonă-tampon.” Astfel, temperaturile pe Marte pot varia de la -100°C şi mai mult, până la ceea ce ar fi pe Terra o primăvară răcoroasă, spune cercetătorul român.

Cu certitudine vom şti că există apă pe Marte atunci când vom ajunge acolo şi o vom găsi noi

În ceea ce priveşte imaginile furnizate de NASA, „ele nu constituie o dovadă certă a existenţei apei în stare fluidă pe Marte”, crede Stănică. „Cea mai valabilă explicaţie este, într-adevăr, prezenţa apei. Dar nu este singura dovadă că aceste incizări ale unui versant marţian, asemănătoare cu cele care se întâmplă pe Terra, sunt create prin modelarea sedimentelor marţiene de către apă. Există în alte zone de pe planeta Marte spaţii foarte asemănătoare limanelor, a insulelor care apar în mijlocul râurilor şamd, numeroase corpuri care pot fi explicate foarte uşor prin existenţa potenţială a apei. Pe de altă parte, este altă planetă, altă gravitaţie, alte condiţii. Se întâmplă câteodată să observăm aceleaşi efecte care să fi fost generate de cauze diferite. Cu certitudine vom şti că există apă pe Marte atunci când vom ajunge acolo şi o vom găsi noi”, precizează Adrian Stănică.

Apă – procese biologice active – viaţă pe Marte

Ultima supoziţie avansată de NASA „ne apropie cu un pas de posibilitatea ca pe Marte să existe apă şi în prezent”, imediat sub suprafaţa planetei. „De ce e important că există apă? Ei bine, în ideea unei colonizări, e bine să ştim că avem apă. Pe de altă parte, apa e izvorul vieţii. În condiţiile existente în prezent pe Marte, dacă există apă, ar putea exista şi forme de viaţă extraterestre, cel mai probabil, asemănătoare organismelor extremofile de pe Pământ, care rezistă în condiţii extrem de dure, de la ariditate extremă, salinitate extremă şamd”, spune cercetătorul.

Potenţiale surse de gaz metan, descoperite în 2003

Au fost emise teorii că ar exista emisii de gaz metan pe Marte. „Prezenţa metanului este de asemenea importantă. Dar metanul nu are neapărat şi totdeauna o origine biogenică, adică nu provine întotdeauna din descompunerea fiinţelor vii, poate avea şi alte origini”, mai spune Adrian Stănică.

 
Cercetătorul Adrian Stănică, intervievat de Ella Moroiu