Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chinezii vor să construiască hidrocentrale şi drumuri în România

În România, chinezii vor să investească atât în proiecte de protecţia mediului cât şi în domeniul energetic. 

Două mari companii chineze şi-au anunţat intenţia să participe la realizarea unor astfel de proiecte, în parteneriat public-privat, a anunţat Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Potrivit reprezentanţilor ministerului, cele două companii au fost prezente, în cursul lunii ianuarie, pe piaţa românească, pentru documentare în vederea participării la realizarea unor proiecte. Autorităţile române par să-şi îndrepte atenţia către investitorii chinezi în ceea ce priveşte parteneriatele public private. Recent, premierul Emil Boc a invitat oamenii de afaceri chinezi să investească în România. „Există discuţii la nivel guvernamental între cele două ţări în ceea ce priveşte implementarea viitoarelor proiecte, companiile chineze arătându-se interesate să se implice în realizarea unor proiecte în România", susţine Ministerul Economiei. Printre domeniile vizate de investitorii chinezi se numără cel al infrastructurii rutiere, maritime şi aviaţiei, al exploatării resurselor minerale, precum şi domeniul agriculturii şi zootehniei.

Loteria Naţională Olandeză sprijină proiectele de mediu din Munţii Carpaţi şi Delta Dunării

Aproximativ 1 milion de hectare de terenuri agricole abandonate din Munţii Carpaţi şi Delta Dunării vor fi redate faunei sălbatice. Acţiunea face parte dintr-un proiect susţinut de Loteria Naţională Olandeză. Valoarea totală a proiectului este de peste 3 milioane de euro, iar printre obiectivele sale se numără şi reintroducerea în sălbăticie a ierbivorilor mari, precum şi dezvoltarea unor ecosisteme funcţionale ca bază pentru noile economii rurale. Aria de implementare include cinci regiuni pilot din Europa, printre care Delta Dunării (în România şi Ucraina) şi Carpaţii de Sud (în România). În Europa se găsesc zeci de milioane de hectare de terenuri abandonate. Un studiu recent al Institutului European pentru Politici de Mediu arată că suprafaţa acestora va creşte, ajungându-se la aproximativ 30 milioane de hectare, până în anul 2020.

Cum îi spionează companiile de energie pe activiştii ecologişti?

Trei mari companii de energie au efectuat operaţiuni de culegere de informaţii cu privire la activiştii ecologişti. Dezvăluirea a fost făcută de ziarul The Guardian, care a descris modul în care îi spionează companiile de energie pe activişti. Compania EON, alături de cea de-a doua mare producătoare de cărbune a Marii Britanii, Scottish Resources Group şi de Scottish Power, una dintre cele mai importante companii de energie electrică din Marea Britanie, au plătit o firmă de securitate pentru a-i monitoriza în secret pe activiştii ecologişti. Documentele arată cum proprietara firmei de securitate i-a informat pe directorii companiilor de energie cu privire la planurilor ecologiştilor, după ce e-mailurile acestora au fost sparte. De asemenea aceasta a fost surprinsă instruind un agent cu privire la participarea acestuia la întâlnirile ecologiştilor, învăţându-l cum să intre în graţiile activiştilor. Dezvăluirile au fost făcute într-o perioadă în care şefii poliţiei, acuzaţi că sunt infiltraţi printre activişti, susţin că în grupurile de protest sunt mai mulţi spioni angajaţi de companii, decât agenţi sub acoperire ai poliţiei.

Toshiba deschide reprezentanţă regională în Bulgaria şi confirmă că va investi 37 milioane euro în energie solară

Concernul nipon Toshiba deschide reprezentanţa regională în Bulgaria, pentru a conduce operaţiunile din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. Oficialii japonezi au confirmat că vor investi peste 37 de milioane euro pentru un parc fotovoltaic şi s-au arătat interesaţi şi de alte proiecte de energie regenerabilă în ţara vecină. Bulgaria devine, după Marea Britanie, a doua ţară în care compania deschide un birou de coordonare a operaţiunilor din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Manageri de la Toshiba au participat la o conferinţă pe tema maşinilor electrice la Sofia şi au prezentat baterii pentru astfel de maşini, proiecte de utilizare a energiei solare şi pentru reţele electrice inteligente. 

 
Cronica de Mediu cu Raluca Pantazi