Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatolog: Factorii de decizie îşi ascund neputinţa arătând cu degetul spre ANM

climatolog-factorii-decizie-isi-ascund-neputinta-aratand-degetul-anm.jpg

Cantităţi impresionante de zăpadă au căzut peste România în ultimele săptămâni (Foto: RFI/Lea Berzuc).

Cine e de vină pentru haosul provocat de ninsori? Administraţia Naţională de Meteorologie este prinsă la mijloc într-un război politic. Iată ce spune la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea afirmă că unii oameni politici încearcă să arunce vina pe ANM, pentru a-şi justifica propria neputinţă în faţa ninsorilor. Expertul mai declară că zăpada abundentă din ultima perioadă este un fenomen natural, dar că oamenii s-au dezobişnuit de iernile clasice.

Roxana Bojariu explică situaţia: "E un fenomen foarte natural. E adevărat că în ultimii ani sau mai bine zis în ultimele două decenii, iernile la noi au fost mai blânde, unele chiar foarte blânde, de unde impresia subiectivă că acum am trăi ceva cu totul deosebit".

Climatologul crede că de vină sunt autorităţile, care nu au fost pregătite încă de la începutul iernii pentru situaţii de acest gen. "Avem într-adevăr o componentă meteorologică. Cantităţile de zăpadă sunt mai mari decât cele obişnuite, decât o medie pe un interval de referinţă. Noi luăm ca interval de referinţă deceniile 1961-1990, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Meteorologiei. Dar pe de altă parte, pe lângă componenta asta meteorologică - şi nu avem încă recorduri istorice absolute, chiar dacă avem depăşite normele climatice - este şi componenta de expunere a infrastructurii şi de vulnerabilitatea socio-economică. Altfel resimţi efectele unui fenomen meteo extrem dacă ai o infrastructură serioasă, robustă, dacă ai o administrare foarte bună şi cu totul altfel se văd efectele când infrastructura şi pregătirea nu te ajută. Un exemplu: acest viscol, până la urmă, troienele de câţiva metri nu sunt numai rezultatul căderilor de zăpadă, ci e vorba şi de zăpada viscolită adusă de pe câmp, care se opreşte pe casele de la marginea comunităţilor. Dacă ar fi existat acele perdele de arbori sau arbuşti, care să încerce să armonizeze comunitatea locală cu mediul, atunci efectele ar fi fost diminuate", explică expertul.

 

Specialiştilor "li se pune în spate responsabilitatea altora"

 

Roxana Bojariu se declară "tristă" că unii oameni politici dau vina pe ANM pentru situaţia din ţară: "Sunt foarte tristă că specialiştii ajung să "preia" din responsabilitatea altora sau li se pune în spate responsabilitatea altora. Discuţia în jurul culorii Codului, că e portocaliu, că e roşu, ascunde după părerea mea neputinţa altor factori de decizie, care ar fi trebuit să aibă pregătite lucrurile, nu atunci când se schimbă codurile de la portocaliu la roşu, ci de la începutul iernii! Nu cred că dacă ar fi existat Codul roşu, ar fi scos dintr-odată şi utilaje şi resurse, astfel încât ca prin minune să se rezolve totul!".

"Am fost acuzaţi de diverşi politicieni că nu le-am fi furnizat informaţiile la timp, ceea ce e total incorect. Pe de altă parte, am fost acuzaţi că am fi ascuns nu ştiu ce fel de date şi că nu am fi dat publicului. Încă o dată: toate aceste date sunt pe site-ul nostru şi sunt foarte tristă că politicienii şi factorii de decizie aleg să-şi ascundă neputinţa administrativă, arătând cu degetul nişte specialişti", conchide climatologul.

 
Roxana Bojariu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre ninsori