Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concentraţiile de praf din Bucureşti, de trei ori mai mari decât limita admisă

Bucureştenii au respirat, în 2010, un aer cu concentraţii de pulberi în suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decât limita admisă, în timp ce depăşirile zilnice maxime înregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, relevă studiul „Calitatea aerului în Bucureşti - efecte asupra sănătăţii”, dat publicităţii de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Potrivit cercetării, anul trecut, toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului din zona București-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10). De asemenea, unele au înregistrat depăşiri pentru două sau chiar trei substanţe poluante. Studiul releva, totodată, că valorile de pulberi în suspensie PM10 şi PM2,5 depăşesc limită pentru protecţia sănătăţii umane la toate staţiile la care sunt măsurate. Mai mult, la şapte din cele opt staţii unde sunt măsurate concentraţiile de poluare din Capitală, au existat mai multe depăşiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene. Dintre substanţele poluante din aerul respirat în Bucureşti, cele mai periculoase pentru sănătatea populaţiei sunt pulberile în suspensie PM10 şi PM2,5.

CE: România poate acorda gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2013-2019

Comisia Europeană a anunţat că zece state membre UE, printre care şi România, vor putea aloca gratuit un număr limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră unor centrale electrice, în perioada 2013-2019, în loc să le vândă. Cele zece ţări sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia şi România. Oricare dintre cele zece state membre care doresc să aloce, în mod gratuit, certificate de emisii unor centrale electrice, trebuie să trimită Comisiei o cerere până cel târziu la data de 30 septembrie 2011. Dat fiind că o astfel de cerere reprezintă o abatere de la regulă generală conform căreia, începând cu 2013, sectorul producţiei de energie trebuie să îşi cumpere toate certificatele de emisie, fie la licitaţie, fie pe piaţă secundară, Comisia trebuie să se asigure că aceste derogări nu subminează obiectivele generale ale Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cu regulile privind piaţa internă. Certificatele alocate cu titlu gratuit producătorilor de energie electrică vor fi deduse din numărul de certificate pe care statul membru în cauză le primeşte pentru a fi scoase la licitaţie. Astfel, alocarea cu titlu gratuit va reduce veniturile naţionale provenite din licitaţii, dar nu va afecta numărul total de certificate emise şi nici alocările sau veniturile din licitaţii în alte state membre. Decizia şi comunicarea fac parte din procesul de implementare a Directivei revizuite privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, adoptată în 2009 în cadrul unui pachet legislativ privind clima şi energia.

Gaura de ozon de la Polul Nord ajunge deasupra României la sfârşitul lunii martie

O porţiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest fenomen afectează atât Scandinavia cât şi Europa de Est, în jurul perioadei 30-31 martie. Porţiunea din stratul de ozon, care se află deasupra Arcticii şi care se subţiază foarte repede, a fost detectată pentru prima dată de o reţea internaţională ce cuprinde 30 de staţii de sol care măsoară ozonul, montate în regiunile arctice şi sub-arctice, coordonate de Institutul de Cercetări Polare şi Marine. „Populaţia ar trebui să fie atentă la acest fenomen, însă nu este cazul să se îngrijoreze”, a declarat Gier Braathen, cercetător în cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale. În ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50 % în zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferei şi cu 30 % în total. Vremea va duce la scăderea şi mai mare a nivelului, în următoarele săptămâni. Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon, cunoscut drept CFC şi folosit la frigidere şi aparatele de aer condiţionat mai vechi, şi de alte substanţe care au fost însă scoase din uz ca urmare a protocolului din 1987 de la Montreal, dar care vor rămâne în stratosfere decenii întregi.

 
Cronica de Mediu cu Dumitrina Galantonu